JEZIVO

Najmanje tisuću ptica u samo jednom danu nastradalo nakon što je udarilo u istu zgradu u Chicagu

Prozorsko staklo s vizualnim oznakama poput točkica ili uzoraka može razbiti pojavu refleksije

Ilustracija

 Jk Sulit/Alamy/Alamy/Profimedia

Bio je to jeziv prizor: stotine ptica padalo je s neba ispred jedne zgrade u Chicagu i okolnim ulicama. Dogodilo se to prošlog tjedna, 5. listopada, a otkriveno je kako nije riječ ni o kakvoj ukletoj zgradi u koju se ptice zalijeću, nego su one putovale na jug, na mjesto gdje će prezimiti. Volonteri još uvijek pronalaze tijela ptica, od koji su neka i po četiri kilometra oko zgrade McCormick Placea, najvećeg kongresnog centra u Sjevernoj Americi, koji je većim dijelom prekriven staklom.

- Riječ je tome da je ovo nevjerojatno veliki broj ptica koje smo pronašli mrtve ili ozlijeđene - rekla je Annette Prince, direktorica Chicago Bird Collision Monitors, dodajući da je ovo najveći broj sudara ptica s jednom zgradom u istom danu, barem koliko je njima poznato.

Kako piše Guardian, od kasne noći u srijedu 4. listopada do ranog jutra u četvrtka 5. listopada oko 1,5 milijuna ptica bilo je u zraku nad okrugom Cook. Mnoge od tih ptica nisu preživjele prolazak kroz to područje.

- Kad ptica udari u staklo, ponekad ne umre odmah, nego nastavi letjeti, a onda se tek sruši. One koje se ozlijede mogu letjeti i po nekoliko sati - pojasnio je Brendon Samuels, koji istražuje sudare ptica s prozorima na Sveučilištu Zapadnog Ontarija.

Ptice koje umiru u velikom broju na malom geografskom području obično su negativan fenomen koji se događa tijekom razdoblja najveće migracije u proljeće i jesen. Vremenski uvjeti poput suprotnog vjetra, kiše i magle mogu otežati pticama orijentaciju, uz svjetlosno onečišćenje iz gradova koje ih može privući i zarobiti među smrtonosnim građevinama.

- Svugdje gdje ima stakla, bit će i ptica koje udaraju u prozore - kaže Bryan Lenz iz Američkog društva za zaštitu ptica.

Godišnje do milijardu ptica strada zbog sudara, a u slučaju Chicaga, mrtve i ozlijeđene ptice najvjerojatnije su letjele iz Kanade do Južne i Srednje Amerike.

Od svih gradova u SAD-u, svjetlosno onečišćenje Chicaga predstavlja najveći rizik za ptice selice. Gašenje svjetla u zgradama jedan je od načina za smanjenje smrtnih slučajeva. Studija iz 2021. provedena u McCormick Placeu, istom mjestu gdje su u četvrtak stradale ptice, otkrila je da gašenje polovice svjetla u velikim zgradama može smanjiti sudare za šest do 11 puta. McCormick Place je sudionik Lights Out Chicago programa, prema kojem zgrade dobrovoljno gase ili prigušuju svjetla noću osim ako netko nije unutra.

- Važno je razumjeti da se ovaj tjedan održava događaj u Lakeside Centeru [dijelu McCormick Placea], pa su svjetla bila upaljena kad su prostori bili zauzeti. Nakon što su ljudi otišli, svjetla su ugašena - rekao je predstavnik McCormick Placea.

Prozorsko staklo s vizualnim oznakama poput točkica ili uzoraka može razbiti pojavu refleksije i omogućiti pticama da prepoznaju postoji li siguran prolaz kroz koji mogu proletjeti.

Godine 2020. Chicago je odobrio uredbu o dizajnu prilagođenom pticama, ali ona tek treba stupiti na snagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:41