DIVNE VIJESTI!

Najmanja i najugroženija morska kornjača na svijetu izlegla se prvi put u 75 godina

Ova vrsta je doživjela “razoran pad” između kasnih 1940-ih i sredine 1980-ih

Kempova morska kornjača

 Rolf Nussbaumer Photography/Alamy/Alamy/Profimedia

Po prvi put u 75 godina, mladunci morskih kornjača pronađeni su na otočju Chandeleur, objavila je Uprava za zaštitu i obnovu obale Lousiane. Do sada su pronašli više od 53 traga morskih kornjača, a dva živa mladunca viđena su kako idu prema vodi.

- To je uzbudljivo otkriće. Nadamo se da ćemo u narednim tjednima i godinama vidjeti pojavu dodatnih mladunaca - rekao je izvršni direktor CPRA-e, Bren Haase.

Odjel je rekao da bi dodatna gnijezda mogla biti otkrivena u nadolazećim tjednima jer je sezona gniježđenja morskih kornjača upravo završila na vrhuncu u srpnju. Mladunci se obično izlegu oko dva mjeseca nakon polaganja jaja. Kempove morske kornjače su najmanja vrsta morskih kornjača na svijetu i nalaze se na popisu ugroženih u SAD-u od prosinca 1970. godine. Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa uvrstila je ovu vrstu, koja živi u Meksičkom zaljevu, na popis kritično ugroženih, što znači da su pod “izuzetno visokim rizikom od izumiranja u divljini”, piše Green.

Nadležni su otkrili da su se na otocima gnijezdile i glavate želve, koje su američki dužnosnici također uvrstili na popis ugroženih. Glavate želve su prvi put pronađene kako se gnijezde na otoku Grand Isle u Lousiani 2015., što je prvi put u više od 30 godina da su se morske kornjače gnijezdile duž državne obale. Većina vrsta gnijezdi se u Meksiku.

- Louisiana je uglavnom bila otpisana kao mjesto za gniježđenje morskih kornjača prije nekoliko desetljeća, ali ova odluka pokazuje zašto je obnova barijernog otoka toliko važna”- ekao je u priopćenju Chip Kline, predsjednik tijela za obnovu.

- Vrijednost otoka je povećana.Stječemo bolje razumijevanje prednosti koje ova obnova barijernog otoka može pružiti u oporavku ove ugrožene vrste u Meksičkom zaljevu - rekao je u priopćenju Jack Montoucet, tajnik odjela za divlje životinje i ribarstvo Louisiane.

Prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, Kempove morske kornjače doživjele su “razoran pad” između kasnih 1940-ih i sredine 1980-ih. Do 2009. bilježili su stalan porast, ali 2010., iste godine s naftne platforme Deepwater Horizon izlilo se oko 134 milijuna galona nafte, što je naglo prekinulo rast. Vrsta se od tada bori s gniježđenjem. Danas kornjačama opasnost predstavljaju ribolovne mreže u kojima se slučajno zateknu, ljudski i životinjski predatori, obalni razvoj koji uklanja prostor za gnijezda, udari plovila, onečišćenje oceana i klimatske promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:07