CORNWALL

More izbacilo na obalu 16 metara dugog kita, ne zna se odakle mu krvave mrlje po tijelu

Snimke kita koji nepomično leži na plaži, s krvavim mrljama oko usta, trbuha i peraje, obišle su svijet

Obdukcija kita

 Daniel Dayment/Swns/Swns/Profimedia

Stručnjaci su počeli autopsiju tijela ogromnog kita kojeg je more u srijedu izbacilo na plaže britanskog Cornwalla. Veliki sisavac je kit perajar, inače druga najveća životinja na našoj planeti. Ovaj je bio dug 16,5 metara.

Snimke kita koji nepomično leži na plaži, s krvavim mrljama oko usta, trbuha i peraje, obišle su svijet. Dan prije ne, navodno, viđen u blizini zaljeva Newquay, no očevidci nisu posve sigurni da je to on. Ipak, čim je pronađeno tijelo, posumnjali su da je to ista životinja, koja je došla u blizinu obale jer joj nije bilo dobro.

Volonteri iz Cornwall Wildlife Trusta odmah su upozorili kako postoji velika opasnost da bi se kit mogao rasprsnuti. To se često događa zbog plinova koji se nakupe u njihovim velikim tijelima. Autopsija će otkriti uzroke smrti velike životinje, ali i spriječiti da dođe do toga, piše Daily Mail.

Za sada nije poznato što je uzrokovalo smrt. Postoji nekoliko porezotina na kitovom tijelu, ali nije jasno kako su i kada nastale. Je li ih uzrokovala neka životinja u kitovim zadnjim trenucima ili su one razlog njegove smrti, još uvijek nije poznato.

Ova vrsta kitova živi u dubokim vodama. Može narasti i do 25 metara, a u odrasloj dobi teže od 40 do 80 tona. Smatra se kako žive oko stotinu godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:48