NISU ZA SVAKOGA

Mnogi mrze ove mačke, no riječ je o fascinantnoj pasmini koja ima ponašanje poput pasa

Sve je počelo 1987. godine, kada je Elena Kovaleva spasila mačića s uzorkom kornjačevine
 Neja Markicevic/Cropix

Postoji pasmina mačaka koja ljude ili oduševi ili im se ne sviđaju. Malo koga ostavlja ravnodušnim. Riječ je o Sphynx, odnosno, Donskoy ili ruskoj bezdlakoj mački. Međunarodna zajednica usvojila je ime Don Sphynx jednostavno zato što ga je lakše izgovoriti. Sphynx ima meku kožu, a njihova odanost jednaka je odanosti pasa, piše World Cat Finder.

Ovo je relativno "mlada" pasmina, što znači da je njena povijest prilično poznata. Sve je počelo 1987. godine, kada je Elena Kovaleva spasila mačića s uzorkom kornjačevine. Ta maca se zvala Varvara, a kada je napunila 4 mjeseca počela je gubiti krzno. Naravno, Kovaleva je bila jako zaintrigirana i odlučila je dalje uzgajati mačku kako bi vidjela kakve će mačiće donijeti na svijet.

Nakon parenja s lokalnom mačkom, njezino prvo leglo korišteno je kao temelj pasmine. Kasnije su uzgajivači mačaka uveli europsku kratkodlaku u pasminu i ona je kao takva priznata 1997. godine.

Prva stvar koja je čini neobičnom je nedostatak dlake. No, to nije jedina karakteristika koja ove mačke čini jedinstvenima i posebnima. Ona ima plivaće kožice, velike uši i mišićavo tijelo. Ove mačke imaju jedinstven izgled koji ih čini prilično traženim u mačjem kraljevstvu.

image
Niki Nobilo/Cropix

Premda je pasmina uglavnom bezdlaka, neke mačke mogu imati malo krzna, osobito tijekom zime. Većina te dlake ograničena je na rep i prsa. Možda ćete imati dojam da Sphynx ne može imati nikakve boje navedene u standardu, ali bili biste u krivu. Ove mačke dolaze u “rubber”, “flocked”, “velur” i “brush” izgledu. Rubber nemaju ni dlake, flocked imaju žućkastu dlaku koja nestaje, velur mačke imaju dlaku koja je nestane kad odrastu, a brush mačke imaju kapute po cijelom tijelu osim nekih bezdlakih dijelova na glavi i ramenima. Don Sphynx se smatra mačkom srednje veličine. Odrasli obično teže 2,7 - 6,8 kilograma.

Ove mačke su odane, gotovo jednako odane kao i svaki pas. One su znatiželjne, aktivne i vole da ih se drži u naručju. Zahtijevat će mjesto u centru pažnje i neće voljeti ništa više nego da prave društvo svojim ljudima.

Što se zdravlja tiče, nedostatak dlake dovodi to toga da mogu dobiti (i to veoma lako) opekline od sunca. Osim toga, sklone su problemima sa zubima, ali i s kožom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:35