INSTITUT

‘Mjesto kupnje morskih plodova utječe na odabir između prelovljenog mora i održivog ribarstva‘

Rad je rezultat sudjelovanja znanstvenika u ekspertnoj radnoj skupini odbora za ribarstvo Europske komisije

Ilustrativna fotografija

 Ivana Nobilo/Cropix

Sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su kako kupnja morskih plodova na ribarnici ili u supermarketu izravno utječe na odabir između prelovljenog mora i održivog ribarstva.

Povećana potražnja za morskom hranom povećala je pritisak na morske resurse, što ističe važnost promicanja održivih ribarskih proizvoda. Podizanje svijesti potrošača o ekološkoj održivosti morske hrane važna je karika za očuvanje morskih resursa, pojasnili su.

- Znanstvenici iz 13 europskih država, među kojima je i Vjekoslav Tičina s našeg Instituta, razvili su ideju za jednostavno razumljivim, ali sveobuhvatnim sustavom ocjenjivanja ekološke održivosti te objavili rad u prestižnom časopisu Environmental and Sustainability Indicators. Sustav osmišljen od znanstvenika kombinira tri pokazatelja koji informiraju potrošače o utjecaju ribolovnih praksi: utjecaj ribolova na morska staništa, s tatus ribljeg fonda i rizik od prilova osjetljivih vrsta - istaknuli su.

Rad je rezultat sudjelovanja znanstvenika u ekspertnoj radnoj skupini znanstvenog, tehničkog i ekonomskog odbora za ribarstvo Europske komisije.

Predloženi sustav primjenjiv je za svaki proizvod morskog ribolova, bilo ulovljen u zemlji ili uvezen, i temelji se na javno dostupnim informacijama. Ljestvica ocjenjivanja od 1 do 5 koristi se za jasno i učinkovito komuniciranje rizika ekološke održivosti prema potrošačima, kreatorima politika i drugim dionicima u ribarstvu, u lancu od ulova do stola.

- Rezultati analiza znanstvenika, prikazuju različite ekološke rizike povezane s raznim metodama ribolova, što je ključno za donošenje informiranih odluka koje podupiru održivu praksu ribolova. Jasan, transparentan, pošten i prilagodljiv sustav ocjenjivanja može poboljšati društvenu svijest i usmjeriti tržište morskih plodova prema ekološki održivijim opcijama - poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. veljača 2025 05:02