NEVJEROJATAN PRIZOR

Lav je mislio da će lako ‘srediti‘ bivola, no onda su se pojavili njegovi prijatelji...

Jedan je samo promatrao što se događa, videći da je onaj drugi lako sredio situaciju

Ilustracija

 Robert Henno/Alamy/Profimedia

Lava se smatra kraljem džungle, jednom od onih životinja koja su nepobjedive. No, ponekad se ispostavi da ni čak najsposobniji lovci ne mogu uloviti plijen. Obično su tome dva razloga: ili se potencijalni plijen čoporira, pa je nemoguće izdvojiti jednog ili se pak toliko naljuti da pruži otpor, pa lav zaključi da ima i drugih lovina na ovome svijetu.

Kad je jedan lav odlučio pojesti na prvi pogled osamljenog afričkog bivola, nije razmišljao previše o otporu. Bio je gladan i očekivao je lak plijen, no čini se kako je krivo procijenio. Naime, taj lagani plijen je ležao na zemlji i lav je došetao kako bi zakačio zube na njegov bok. No, onda se ispostavilo da je taj bivol voljen i cijenjen član svoje zajednice, jer su se pojavila još dva. Dok je jedan samo promatrao što se događa, drugi se bivol naljutio na veliku mačku i odlučio joj jasno dati do znanja da njegov prijatelj nije na meniju.

Rogovima je zakvačio lava i podigao ga u zrak bez ikakvih problema.

- Ovi bivoli su čest plijen lavova, ali znaju biti opasni protivnici. Imaju dva velika roga na glavi i poznati su po tome da znaju biti agresivni. Lavovi zbog toga ove životinje obično love u grupama, jer kad su sami, ne mogu baš puno napraviti. Kad je bivol ozlijeđen ili prestrašen, postane ekstremno agresivan i pokazuje nevjerojatnu hrabrost - pojašnjavaju iz organizacije Kenya Wildlife Service, čiji su zaposlenici na Facebooku objavili zanimljivu snimku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 04:48