MOŽE SE

Kako uštedjeti ove zime? Rubrika VauMijau ima prijedlog za kojeg vam treba kolovrat i - pas!

Ideja nije nova, ali je malo tko primjenjuje kao Jane Crewe iz Velike Britanije

Jane i njeni psi

 Katielee Arrowsmith/Swns/Swns/Profimedia

Cijene energenata rastu, zima je pred nama i mnogi nude savjete kako uštedjeti, a da nam i dalje bude toplo. I rubrika VauMijau ima savjet za uštedu - jasno, naš je nešto drugačiji, ali je ostvariv. Jedino što vlasnicima treba je kolovrat i dugodlaki pas. Dobra stvar je što se kolovrat pokreće nogom, dakle, ne troši struju i još zagrijava stopala. Što raditi s opremom koja dolazi iz bajke o Trnoružici? Plesti džempere, pokrivače...

Ideja nije nova, ali je malo tko primjenjuje kao Jane Crewe iz Velike Britanije. Ona je ponosna vlasnica dva samojeda, Artemisa i Phaidre, čiji dlaku sakuplja, obrađuje uz pomoć kolovrata i onda od njih plete sve što joj padne na pamet. Tamo gdje drugi ljudi vide gomilu dlake koje se treba riješiti, ona je vidjela priliku da se riješi onoga što mi bacamo u biootpad i da stvori tople, lijepe predmete koje je mogu ugrijati.

Kad je nabavila samojede, pročitala je da se njihova dlaka može koristiti na ovaj način. O samom postupku ništa nije znala, tako da se bacila u istraživanje i isprobavanje. Nije joj uspjelo od prve, ali je uskoro počela plesti i danas to veoma uspješno radi. Čak joj drugi vlasnici samojeda šalju dlaku svojih pasa, koju ona obrađuje i koristi za pletenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:34