NADREALNO

Jezivo crveno jezero životinje koje ga dotaknu pretvara u kamen, a oni koji padnu u vodu ekstremno se brzo razgrade...

Izrazito neprijateljske uvjete za živa bića ovo jezero ima zbog obližnjeg OI Doinyo Lengai vulkana

Jezero Natron

 Nasa/Sciencephoto/Profimedia

Priča zvuči kao da dolazi iz grčke mitologije: postoji jezero crvene boje koje sve životinje koje ga dotaknu odmah pretvara u kamen. No, jezero je stvarno, nalazi se u Tanzaniji i životinje ga zaobilaze u širokom luku. Ili barem nastoje, jer stvarnost nekad ima urnebesan smisao za humor, kakav ni maštovitim starim Grcima nije pao na pamet. Premda je jezero smrtonosno, tik do njega je glavno mjesto za romantične susrete plamenaca.

Jezero Natron crvene je boje, a ona dolazi od bakterije koja u njemu opstaje. Sad svojih 26 stupnjeva, iznimnu slanoću i alkalnost. Tijela koja padnu u vodu ekstremno se brzo razgrade, a ona koja padnu na njegov rub vrlo brzo budu ‘okamenjena‘ solju i kao takva se ne raspadaju, nego ostaju na mjestu. Tako barem tvrdi David Harper sa Sveučilišta u Leicesteru, piše Daily Mail.

Izrazito neprijateljske uvjete za živa bića ovo jezero ima zbog obližnjeg OI Doinyo Lengai vulkana.

Samo plamenci, koji jedu vodene cijanobakterije bogate hranjivim tvarima, dolaze u to područje radi parenja, no čak ni oni ne mogu pobjeći od nemilosrdnih uvjeta slanog jezera i mogu postati žrtve ‘okamenjivanja‘ na obali.

Pišući u svojoj knjizi o jezeru pod naslovom ‘Preko opustošene zemlje‘, fotograf Nick Brandt je objasnio:

- Neočekivano sam pronašao stvorenja — sve vrste ptica i šišmiša — koje je voda izbacila duž obale jezera Natron. Nitko ne zna sa sigurnošću kako točno umiru, ali ... voda ima iznimno visok sadržaj sode i soli, toliko visok da bi skinuo tintu s mojih Kodak filmskih kutija u roku od nekoliko sekundi - pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 20:55