ČUDO PRIRODE

Izgledaju bezazleno i kao brojne druge ptice, ali u svom perju kriju toksičnu tajnu

U pitanju je batrahotoksin, nevjerojatno moćan neurotoksin koji dovodi do grčeva u mišićima i srčanog zastoja

Ilustracija

 Roberto Nistri/Alamy/Profimedia

Daleko na Papui Novoj Gvineji postoje ptice koje nisu kao druge, naime, one među svojim perjem skrivaju otrove. Prvi put se među znanstvenicima pojavila priča da postoje otrovne ptice prije nekih 30-ak godina. Međutim, novim istraživanjima u šumama Papue Nove Gvineje, otkrivene su još dvije vrste - Pachicephala schlegelii i Aleadryas rufinucha - koje nakon konzumacije toksične hrane stvaraju toksine u svom tijelu i potom ih skladište u perju, piše National Geographic.

Spomenute vrste, pripadaju obitelji široko rasprostranjenih ptica Indo-pacifičke regije. Ono što je posebno zanimljivo kada su one u pitanju jeste da je njihov otrov identičan onom koje u sebi imaju žabe u Centralnoj i Južnoj Americi i porodice Dendrobatidae, a koji može da ubiti čovjeka ako dotakne životinju.

Lokalno stanovništvo Papue Nove Gvineje ne konzumira meso ovih ptica, jer kako sami tvrde ono "u ustima gori poput čilija".

U pitanju je batrahotoksin, nevjerojatno moćan neurotoksin koji, ako ga se unese u većim količinama, dovodi do grčeva u mišićima i srčanog zastoja. Međutim, iako je jasno da ptice proizvode otrove iz hrane i potom ga skladište da bi se obranile od predatora u okruženju, znanstvenici su pokušali otkriti kako to da za njih on nije poguban.

Otkrili su da one nose DNK mutacije na genu SCN4A koji regulira određene kanale i tako izbjegavaju postati njegove žrtve, ali zanimljivo je da se one ne nalaze na istom mjestu kao kod otrovnih žaba. To znači da je obrana od predatora moćnim neurotoksinom nastala nezavisno između ove dvije vrsta i predstavlja jedan od primjera konvergentne evolucije.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Molecular Ecology.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:48