SLOBODARSKA PTICA

Iz ZOO vrta umiruju javnost: ‘Grebenasta karkara koja nam je pobjegla nije opasna za pse‘

Ptice nema već devet dana, a viđena je 17 kilometara dalje od mjesta s kojeg je nestala

Grebenasta karkara

 Gerard Lacz/Zuma Press/Profimedia

Jedna grebenasta karkara imena Jester uspjela je pobjeći iz londonskog ZOO vrta prije devet dana, a njenim čuvarima još uvijek nije pošlo za rukom da je vrate nazad. Ptica ima raspon krila veći od metra, no vlasnici pasa su odmah umireni: za ljubimce nije opasna.

Pobjegla je za vrijeme vježbe, kada se u nebo vinula sa svojim bratom Jokerom. Njega su vrlo brzo našli, a ona je primijećena 17 kilometara od mjesta s kojeg je pobjegla. Očito joj je pada na pamet vratiti se u zatočeništvo, a ako je preživjela nekoliko dana, jasno je da se može sama hraniti.

- Nisam mogao vjerovati kad sam shvatio da me takva ptica promatra sa stabla - rekao Standardu jedan šetač pasa

Iz Zoološkog vrsta su objavili priopćenje.

- Karkara imena Jester odletjela je iz vrta tijekom rutinskog treninga i trenutno uživa u prirodi nedaleko od nas. Naši hvatači je nastoje uloviti i vratiti doma. Čine to kombinacijom hrane i korištenjem njenog naučenog ponašanja. Nismo zabrinuti za njenu dobrobit, jer su karkare sposobne preživjeti i u urbanim uvjetima, pošto se radi o predatorima - stoji u njihovoj objavi.

No, upozorili su ljude da nipošto ne hrane Jester, jer ona ima poseban plan prehrane.

- Naš tim će nastaviti poduzimati napore kako bi se Jester vratila u svoj putni boks, kako bi je preselili u vrt gdje je njen brat Joker čeka. Zajedno s, moramo priznati, svečanim ručkom koji se sastoji od njenih omiljenih poslastica - ističu iz ZOO vrta, kojima ovo nije prvi put da im ptice bježe. Dogodilo im se to s orlom imena Goldie, koja je 1965. godine pobjegla i punih 12 dana uživala na slobodi prije nego je ulovljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:46