BEZ PANIKE

Iz Javne ustanove odlučili razbiti strahove od pauka: ‘Upoznajte Pisaure, simpatične i korisne stvorove‘

Nose zajedničko englesko ime „Nursery web spiders“, a tako su nazvani zbog svojih kupolastih gnijezda od paučine
 Yay Media As/Alamy/Alamy/Profimedia

U sklopu nastojanja za pauke približi široj javnosti, iz Javne ustanove Priroda primorsko-goranske županije objavljen je tekst o paucima roda Pisaura. Oni nose zajedničko englesko ime „Nursery web spiders“. Tako su nazvani zbog svojih kupolastih gnijezda od paučine koja se drže na raznim biljkama.

Pauci roda Pisaura na prvi su pogled slični paucima vučjacima (Lycosidae). Pripadnici obje skupine su lovci koji aktivno tragaju za plijenom i ne koriste mreže za lov. No, vučjaci, pokraj nekoliko manjih očiju imaju i imaju dva velika oka, dok su kod roda Pisaura sve oči jednake veličine. Pauci vučjaci se uglavnom drže tla, a Pisaure osvajaju visine. Zbog toga ih nalazimo u grmlju i visokoj travi.

Određene vrste roda Pisaura, poput vrste Pisaura mirabilis koja dolazi i u Hrvatskoj, imaju zanimljivu tehniku parenja. Ženke ponekad vole pojesti mužjaka nakon samog čina, jer tako dobivaju dodatnu energiju za stvaranje potomstva. Kako bi joj se „umilio“ i povećao svoje šanse preživljavanja, mužjak prije parenja ženki donosi svadbeni dar, najčešće kukca umotanog u svilu. Ponekad mužjak pokuša prevariti ženku i donosi joj „lažni dar“ – nejestivi predmet zamotan u svilu. Ta prevara bi mogla umanjiti njegove šanse za uspješno parenje.

Za vrijeme parenja mužjak drži jednu nogu na daru u slučaju da se ženka predomisli i odluči pobjeći ili ga pojesti. U slučaju da ženka odluči pobjeći, mužjak koristi zanimljivu tehniku nazvanu tanatoza – pravi se mrtav! Ispruženih udova beživotno leži držeći se za dar dok ga ženka odnosi. U trenutku kada ona zastane, mužjak čudesno uskrsne iz mrtvih i pokušava nastaviti s parenjem. Primijećeno je da ta tehnika podiže njegov uspjeh u parenju s 30 na visokih 85 posto.

Nakon uspješnog parenja ženka nosi vrećicu s jajima u svojim čeljusnim kliještima – helicerama (za razliku od pauka vučjaka koji vrećicu s jajima nose na predivim žlijezdama). Kada je vrijeme da se mali paučići izlegnu, ženka im svija gnijezdo koje zatim predano čuva. Paučica će braniti svoje leglo sve dok malci ne krenu svakim svojim putem nakon prvog presvlačenja…

- Sretno male Pisaure! Obranite mi povrtnjak od raznih napasti - poručili su iz Javne ustanove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 08:29