ZANIMLJIVO

Institut za oceanografiju i ribarstvo: Ovo su tri vrste šaruna koje žive u Jadranskom moru

Na prvi pogled, teško ih je razlikovati, pojasnili su
 Institut za oceanografiju i ribarstvo

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavili su kako su u utorak u laboratoriju imali priliku istodobno analizirati tri različite vrste šaruna koje naseljavaju Jadransko more. Ribe smo dobili putem redovnog uzorkovanja plivaričarskog ulova kroz nacionalni program kojim prikupljaju i obrađuju ciljane vrste iz ulova i prilova svih najvažnijih ribolovnih alata.

Na slici koju su objavili mogu se vidjeti sljedeće vrste šaruna: Šarun golemi (Trachurus picturatus), Atlantski šarun (Trachurus trachurus) i Mediteranski šarun (Trachurus mediterraneus). Na prvi pogled, teško ih je razlikovati bez usporedne analize.

- U ihtiologiji, za preciznu determinaciju, obično se broje šipčice peraja i kod šaruna štitići na bočnoj pruzi, ali kad se promatraju samo vizualne karakteristike, ključne osobine zbog kojih naši djelatnici mogu brzo odrediti vrstu su položaj završetka sporednog "kraka" bočne pruge na leđima, mjesto gdje počinje zakrivljeni dio bočne pruge u usporedbi s položajem ostalih peraja i sama visina štitića bočne pruge.

Šarun golemi je najmanje zastupljena vrsta koja uglavnom obitava u otvorenim vodama južnog i srednjeg Jadrana, dok su ostale dvije vrste ravnomjerno rasprostranjene duž cijele jadranske obale - objasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 19:30