MORMONSKI KANIBALI

Insekti koji mogu narasti do osam centimetara preplavili su grad, plaze po zgradama, ljudi u panici: ‘Ovo je odvratno!‘

Mnogima su jezivi, jer nalikuju na pauke i sve je puno njihova izmeta, no drugima su simpatični

Cvrčci

 /Twitter/TikTok

Kad god se počnemo tužiti da je ove godine, recimo, najezda smrdljivih martina, trebamo se sjetiti da može i gore. Odnosno, može i veće. Recimo, da živimo na nekom drugom mjestu na svijetu i da nam se u prozore i kosu zalijeću mormonski cvrčci (Mormon crickets), ljupke leteće životinjice koje mogu narasti do osam centimetara.

Upravo to događa se u dijelovima američke savezne države Nevade, čiji stanovnici muku muče s milijunima ovim cvrčaka.

U Elku, gradu u sjeveroistočnoj Nevadi, cvrčci su se pojavili u ponedjeljak, prekrivši ceste, vegetaciju, pa čak i zidove lokalnih bolnica, izvještava više medija.

- Da bismo pacijente dopremili u bolnicu morali smo angažirati ljude s usisavačima za lišće i metlama, a u jednom smo trenutku čak imali i traktor s ralicom za snijeg. On nam je pomogao da odguramo hrpe cvrčaka s prilaza bolnici - rekao je Steve Burrows, direktor u regionalnoj bolnici sjeveroistočne Nevade za lokalnu KSL TV.

Mnogi stanovnici nisu zadovoljni ovim životinjicama. Premda ovo nije prvi put da se pojavljuju, nitko ne pamti da ih je bilo ovoliko. Mnogi ih smatraju odvratnima - kažu, nalikuju im na pauke, i sve je puno njihova izmeta. No, ima i onih kojima ne smetaju i smatraju ih prilično simpatičnima.

Ovi su insekti veoma zanimljivi: jedu travu, grmlje i usjeve, a ako su jako gladni, pojest će i pripadnike svoje vrste. Žive ili mrtve, njima je svejedno. Osim zbog gadljivosti, ljudima nisu dragi jer njihova prehrana znači štetu na usjevima. U 2001. i 2003. godini su Utahu su pojeli 25 milijuna dolara vrijedne žitarice. Osim toga, zbog toga što se gusti rojevi ovih životinjica nalaze na cestama, događaju se prometne nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 07:31