POMAŽE ŽIVOTINJAMA

I slavna svinja se uključila u pomaganje Ukrajini: Prihod od njene nove slike ide u tu zemlju

Na web stranici gdje se i inače prodaju njena djela stavljena je cijena, a objavljeno je i kome idu sredstva

 

 

 F.Schoenau/Pigcasso Facebook

Pigcasso je, uz Esther, najpoznatija svjetska svinja. Dok je Ester 'odabrala' karijeru influencerice i junakinje u knjigama (uskoro i u filmu), Pigcasso slika. I to veoma ozbiljno, jer se njene slike mogu vidjeti u galerijama i kolekcionarskim zbirkama diljem svijeta. Slikati je počela posve slučajno, a u tome uživa: kad je raspoložena, uzme kist u njušku i povlači linije po platnu. Sama bira boje i oblike. Od prodaje njenih slika financira se rad utočišta u Africi u kojem živi. Pigcasso često slika aktualne stvari, pa ne čudi da se njena nova slika zove - Ukrajina. Na službenoj web stranici, gdje se mogu kupiti radovi ove umjetnice, stoji pojašnjenje zašto se slika baš tako zove.

- Uočite boje Ukrajine i lice crvene boje, nesretnog izgleda. U ratu nema pobjednika. Svu zaradu od prodaje ovog umjetničkog djela poklonit ćemo utočištu Andrea Cisternina u Kijevu. To je Pigcassov način da pomogne da to utočište nastavi raditi u ovom teškim vremenima - stoji u opisu slike, koja je, kao i njeni drugi radovi, slikana kistom kojeg drži među zubima, a na platnu se nalazi i njen otisak njuške, kojeg ostavi na svakom svom djelu. Riječ je o njenom potpisu.

Cijena slike je gotovo 15 tisuća kuna. Možda ne zvuči kao iznimno velika pomoć, ali s obzirom na standard u Ukrajini, Cisternino će s tim sredstvima moći nabaviti solidnu količinu hrane za svoje životinje. Riječ je o Talijanu, modnom fotografu, koji je prije 12 godina doselio u Ukrajinu. U Kijevu je otvorio fotografski studio, a potom je na internetu objavio album s fotografijama napuštenih pasa. One su toliko oduševile jedan bračni par, da mu je u okolici grada kupio zemljište i uredio azi. Upravo tamo je on u ovom trenutku sa svojih 400 životinja, među kojima su psi, mačke, ovce, svinje, koze, konji...

Onog dana kad je počeo rat Cisternino je poslao jasnu poruku: zemlju ne napušta. Ne može sve životinje evakuirati, a bez njih ne odlazi. Svjestan je da mu to može donijeti smrt, ali ne odustaje. Njegov bijeg značio bi smrt za 400 bića koja o njemu ovise, što on ne može dozvoliti. Sve su te životinje spašene iz užasnih uvjeta i on je s njima odlučio ostati do kraja.

Preko društvenih mreža zamolio je ljude da mu pomognu kako bi prikupio što više novca i nakupovao veliku zalihu hrane za sve životinje. Zbog rata su, naime, prekinuti redovni opskrbni lanci i bojao se da bi njegovi štićenici mogli ostati gladni. Poruke podrške stižu mu iz cijelog svijeta, a sad se uključila i Pigcasso, zbog čega je još više ljudi čulo za njega i odlučilo mu pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:47