PRIJEDLOG KOMISIJE

Hoće li se lov na vukove ozakoniti u zemljama EU? Čini se da neki to žele...

Konzervatori i ekolozi kritizirali su plan Komisije i tvrde da se ne temelji na znanstvenim dokazima

Vukovi

 Thorsten Milse/Robertharding/Profimedia

Vukovi bi se ponovno mogli loviti diljem zapadne Europe i to nakon što je Europska komisija predložila smanjenje njihove zaštite, što je, kako su odvjetnici rekli, zlokoban potez protiv učinkovitih zakona o zaštiti okoliša, piše Guardian.

Komisija je, naime, predložila da države članice EU ‘olabave‘ status vuka prema Bernskoj konvenciji - on je tamo ‘strogo zaštićena vrsta‘, a predlaže se da postane samo ‘zaštićena‘. Dolazi to nakon dva desetljeća borbe da se vrsta vrati u mnoge zemlje iz kojih je odavno bila nestala, među kojima su Njemačka, Belgija, Nizozemska i Danska. To se konačno i dogodilo, no tim se vukovima očito ne piše dobro.

Ursula von der Leyen, predsjednica komisije, čijeg je ponija Dolly ubio vuk u Njemačkoj 2022. godine, rekla je kako je povratak vukova dobra vijest za biološku raznolikost u Europi.

- No, koncentracija vučjih čopora u nekim europskim regijama postala je prava opasnost, posebno za stoku. Kako bi aktivnije upravljali kritičnim koncentracijama vukova, lokalne su vlasti tražile veću fleksibilnost - istaknula je.

Prijedlog Komisije da se smanji zaštita vukova uslijed intenzivnog lobiranja poljoprivrednih grupa i populističkih političara koji su govorili protiv rastuće populacije vukova.

Konzervatori i ekolozi kritizirali su plan Komisije. Tvrde da se ne temelji na znanstvenim dokazima. Gotovo 300 nevladinih udruga za očuvanje životinja i prirode pisalo je von der Leyen ovaj tjedan objašnjavajući joj da je trenutna znanstvena procjena populacije vukova u zapadnoj Europi ne opravdava ovo što se namjerava napraviti.

Anketa javnog mnijenja u deset država članica EU prošlog mjeseca pokazala je da 68 posto ruralnih stanovnika podržava nastavak stroge zaštite vuka, a 65 posto farmera i dalje je za strogu zaštitu.

S promjenom zaštićenog statusa vuka prema Bernskoj konvenciji prvo se moraju suglasiti države članice EU i druge stranke konvencije. Nakon dogovora, zaštita vuka može se smanjiti na razini EU.

Direktiva EU o staništima, usvojena 1992. godine, vuku je dala najvišu razinu pravne zaštite, za što su znanstvenici utvrdili da je ključni čimbenik u njegovom povratku u zapadnu Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 12:22