UŽIVANCIJA

Grbavi kitovi snimljeni dok uživaju u druženju i ‘spa danu‘ u podmorju

Istraživači su ih snimili kako se okreću po dnu i zabavljanju s drugim pripadnicima svoje vrste

Ilustracija

 Richard Robinson/Imagesource/Profimedia

Nekoliko kitova snimljeno je kako uživaju u spa danu, odnosno, morskoj verziji toga. Velike životinje vratile su se na svoje omiljeno mjesto u australskoj saveznoj državi Queensland kako bi se riješili parazita, uredili kožu te proveli neko vrijeme sa svojim prijateljima.

Istraživač kitova sa Sveučilišta Griffith Olaf Meynecke i njegovi kolege pokušavali su rasvijetliti ponašanje konkurentskih jata grbavih kitov koji koriste vode Zlatne obale za odmor, razmnožavanje i druženje, piše Guardian. Tijekom dvije sezone južne migracije, krajem 2021. i 2022., senzori opremljeni kamerama, postavljeni na leđa nekoliko kitova, snimili su njih pet kako se valjaju u pijesku na morskom dnu.

- Radili su te bizarne kolute, potpuno na leđima i boku. Mogli ste zapravo vidjeti kako koža leti. A onda bi riba ušla i pojela je. Ribe su također skidale kožu s kita, a ne jele samo plutajuću kožu - rekao je morski ekolog.

Čini se da su kitovi tražili otprilike isto područje - oko deset kilometara od glavne plaže, na dubini od 40 do 50 metara.

Meynecke je rekao da će iskoristiti ovogodišnju južnu migraciju kako bi potražio više dokaza o istom ponašanju i dobio uzorke sedimenta. Dodao je da će područje na kojem je primijećeno ponašanje vjerojatno imati dobru mješavinu pijeska i sitnog kamena što pomaže u procesu uklanjanja kože.

- Ako koža ostane predugo, vitičari se mogu naseliti. Oni su maleni, a dok su takvi lako ih je ukloniti. Kad narastu, to je veći problem. Mogu postati prilično veliki, teški su i nije ih dobro imati u blizini jer to utječe nakretanje - kaže Meynecke.

Video snimka otkrila je i još jednu tajnu.

Čini se da kao i ljudi, kitovi misle da je vrijeme u pješčanim dnevnim toplicama izvrstan način da provedu kvalitetno vrijeme sa svojim prijateljima ili partnerima.

- Pet kitova radilo je to u vrlo sličnom kontekstu, u kontekstu druženja. Imali smo dva kita koji su plivali jedan s drugim nekoliko sati. Očito su imali jako dobar odnos i oboje su se zajedno valjali po dnu i sjajno se zabavljali - rekao je Meynecke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 16:55