SAVJET VOLONTERA

‘Evo zašto je zapravo dobro (i praktično) udomiti odraslu mačku...‘

S takvom mačkom dobivate i već izgrađeni karakter te možete jasno vidjeti što vam dolazi u kuću, poručuju
 Thomas Brock/Alamy/Alamy/Profimedia

Iz osječke udruge Devet života, koja brine o mačkama, objavili su kako bi voljeli svojim pratiteljima objasniti zašto ne bi trebali odbijati udomiti odraslu mačku. Mnogi, naime, misle da starije mačke dolaze s lošim navikama, pa će radije odabrati mačića, jer misle da će lakše naučiti nekim stvarima.

No, iz te udruge kažu kako je to zapravo zabluda - odrasle mačke, tvrde oni, mogu biti otvorenije strpljivom ispravljanju loših navika.

- Maloj djeci je bolje nabaviti mladu odraslu mačku, jer su mačići za njih prekrhki, naročito njihova rebra. Trebamo li naglasiti mogućnost ogrebotina i ugriza koji će neminovno dovesti do plača? Uz to, djeca nisu sposobna pročitati znakove koje im pokazuje mačić kad mu je dosta igre. Odrasla mačka će se vrlo vjerojatno samo pokupiti i preseliti van dosega djeteta - istaknuli su.

Dodaju i kako neki stručnjaci preporučuju mačke starije od deset mjeseci za djecu do šest godina.

- S odraslom mačkom dobivate i već izgrađeni karakter te možete jasno vidjeti što vam dolazi u kuću – po karakteru i fizičkoj veličini. Nemojte misliti da se odrasli, čak i stariji mačak ili mačka neće baciti za mišem ili špagom i ‘uništiti‘ ih. To je nešto što je u tim bićima kako god izgledali i koliko god stari bili. Naravno, u nekima više, a u nekima manje. S obzirom na količinu energije koja izlazi iz mačića, razmislite da li bi možda trebali odabrati smireniju, odraslu mačku. Takva mačka je idealan ljubimac - poručuju iz udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 06:03