Poslastice koje se prodaju u pet shopovima zapravo su napravljene po mjeri ljudi. Primamljiva ambalaža, s koje se zadovoljno smiješe zadovoljni psi sa snježno bijelim zubima, a unutra… hm, čokoladni dropsi, obojeni keksi, mekane poslastice svih boja i oblika koje se lijepe za zube, pseće roladice „s okusom“ divljači (a onda precizno iščitavanje deklaracije otkrije da je u roladici samo 4% divljači, ako i toliko, a ostalo su nusprodukti prerade mesa o čijem podrijetlu, pa čak ni vrsti životinje, ne znamo ništa, i možemo se samo nadati da se radi o peradi ili govedini). Tu su i razni popularno zvani „dentastikovi“ i slični štapići za žvakanje koji bi se trebali pobrinuti za čiste zube, a deklaracija opet razotkrije visok postotak žitarica.
Skrivenih zamki u psećim poslasticama zasigurno su najviše svjesni oni koji imaju alergične pse i zaista moraju voditi računa o svakom sastojku, pa bio on i u zanemarivo malom postotku. Ako vaš pas nije toliko osjetljiv, možete biti sretni, no svejedno idući put posegnite za primjerenijom, zdravijom varijantom. Možda izgledom nisu tako privlačne (naravno, nama, psima je potpuno svejedno), ali su svakako primjerenije.
Čak i ako nemate dehidrator, sto posto prirodne poslastice za pse možete pripremiti i sami jer meso možete dehidrirati i u pećnici. Posušiti možete praktično svako meso, s tim što neke vrste tijekom sušenja više smrde, na primjer plućica, druge manje ili uopće ne. Jedna od takvih umjerenih varijanti su sušena teleća jetrica. Ili pileći prutići, koje će obožavati i vaša maca. Želite li u „zelenoj sezoni“ pripremiti vege dodatak, napravite čips od jabuka ili izuzetno zdravih batata.
RECEPT
Home made hrskavi „treatsi“
SASTOJCI
1 kg goveđe jetre, pilećih prsica, jabuka ili batata
papir za pečenje
1. Jabuke, batate i pileća prsica narežite na tanje ploške, imajući na umu da će se nakon dehidracije malo stisnuti. Želite li narezati lijepo i tanko, prije toga prsica i jetrica na brzinu malo smrznite. Poslažite ih na papirnati ubrus i ostavite da upije vlagu.
2. Narezane ploške/kockice/prutiće potom rasporedite na papir za pečenje i pecite/dehidrirajte na 80 stupnjeva Celzijevih oko 4 sata. U međuvremenu ih jednom okrenite. Ukoliko su vam „treatsi“ deblji, morate ili produžiti vrijeme sušenja ili povisiti temperaturu, ali nikako više od 100 stupnjeva Celzijevih.
3. Ovakve će vam home made mesne poslastice trajati otprilike dva tjedna držite li ih u hladnjaku. Želite li im produžiti trajnost, snizite temperaturu na oko 60 stupnjeva Celzijevih i produžite vrijeme sušenja na barem 6 – 7 sati ili najbolje preko noći. Imate li dehidrator, sušite ih 24 sata i sigurni su da vam se dugo neće pokvariti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....