PRILIČAN POPIS

Evo koliko je zaštićenih vrsta životinja u našoj zemlji i koja je kazna za njihovo uznemiravanje

Država štiti one vrste koje su u opasnosti od izumiranja ili su endemi koji borave na malom području i nema ih puno

Sivi vuk 

 Zoo Zagreb

Koliko je zapravo strogo zaštićenih vrsta životinja u našoj zemlji? Prilično. Krenimo od sisavaca: tu je 60 vrsta, a tome treba dodati, osim onih koji žive kod nas i sve ostale vrste kitova i šišmiša koje se prirodno pojave na našem teritoriju. Ptica je 287 vrsta, gmazova 33, vodozemaca 13, riba 96, bodljikaša su tri, a mahovnjaka (mnogostaničara koji žive u vodi) jedan.

Ima toga još: zaštićene su 254 vrste kukaca, 40 vrsta paučnjaka, 102 vrste rakova i pet vrsta dvojenoga. Što se tiče unutarčeljusnika (razred beskrilnih člankonožaca) tu su pod posebnom brigom države tri vrste, pijavice su dvije, mnogočetinaši jedna vrsta, a puževa čak 160. Osim toga, zaštićeno je devet vrsta školjaka, 16 vrsta žarnjaka, 12 vrsta spužvi i jedna vrsta plošnjaka.

Što to točno znači? Država štiti one vrste koje su u opasnosti od izumiranja, ili su endemi koji borave na malom području i nema ih puno ili pak vrste koje prema propisima EU moraju biti zaštićene. Proglašava ih Ministarstvo nadležno za zaštitu prirode, a na prijedlog Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Zaštićene životinje ne smije se ubijati, hvatati niti uznemiravati, posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije. Ne smije im se namjerno uništiti ili uzimati jaja, legla ili nanositi štetu u području u kojem borave. Propisana kazna je od sedam do 200 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:46