NOVA STUDIJA

Čudesne ptice su nam sličnije nego što smo mislili: Evo kako biraju prijatelje!

Cilj nam je bio saznati utječu li individualne osobine na formiranje prijateljstava među ovim pticama, kažu znanstvenici
 Christophe Simon/Afp

Nismo samo mi kao vrsti izbirljivi kada je riječ o biranju ljudi koji će nam obogatiti život svojim prijateljstvom- jednaki su i plamenci. Ove prekrasne ptice, pokazalo je istraživanje koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Esteru, prijatelje biraju po međusobnim sličnostima. Baš kao i mi.

- Cilj nam je bio saznati utječu li individualne osobine na formiranje prijateljstava među ovim pticama. Baš kao i ljudi, plamenci imaju različite ulove u društvu, koje su temeljene na njihovim osobinama - rekao je Paul Rouse ekolog iz Centra za istraživanje ponašanja životinja, koji je sa svojim timom analizirao karakter i društveno ponašanje karipskih i čileanskih plamenaca, piše National Geographic.

- Primjerice, hrabrije ptice su imale jače veze s drugim hrabrim pticama, dok su one pokornije imale tendenciju da se druže s drugim pokornim plamencima - rekao je rekao je Rouse. Razlog za ovakvo ponašanje leži u činjenici da ptice na ovaj način pružaju podršku jedne drugima tijekom sukoba koje se događaju unutar jata.

Jedna studija iz 2020. godine, provedena na istim pticama, pokazala je da ove dugovječne životinje stvaraju intenzivna prijateljstva, od kojih neka traju godinama. Te društvene veze postaju intenzivnije u proljeće, kada počinje sezona parenja. Uočeno je i da ptice lošeg zdravlja održavaju bliske društvene kontakte.

Međutim, nova otkrića ne samo da pomažu da se bolje razumije društveni život divljih plamenaca, već pruža i bolje razumijevanje kompliciranog ponašanja ovih ptica u zatočeništvu.

- Naši rezultati zahtijevaju dalju istragu, kako bi nam pomogli da razumijemo evoluciju društvenog ponašanja, kao i da povećamo dobrobit životinja u zoološkim vrtovima - rekao je Rouse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:36