DODATNO ‘ORUŽJE‘

Crnomorska flota u strahu od ukrajinskog napada: ‘Pogledajte ih, oni lociraju baš sve prijetnje‘

Oni štite Sevastopolj, u kojem su zadnjih mjeseci pretrpjeli velike štete

Dupini za vrijeme obuke u San Diegu

 Us Navy/Sciencephoto/Profimedia

Nema kraja korištenja životinja za ljudske potrebe - čak i one ratne. Prema izvješćima, Rusi su udvostručili broj treniranih dupina koji čuvaju njihovu crnomorsku flotu. S obzirom na to da se u Sevastopolju zadnjih mjeseci dogodio niz napada dronovima koje su poslali Ukrajinci, Rusi su odlučili u rat uključiti nesretne dupine. Procjenjuje se da ih je sad u njihov ‘službi‘ šest ili sedam. Na početku rata su bila tri ili četiri.

Dupini su opremljeni uređajima koji šalju signal operateru, pa mogu lako locirati mine, ronioce i općenito razne vrste prijetnji. Oni bi trebali presresti svaku moguću prijetnju.

Nije ova grozna ideja pala na pamet samo Rusima - SAD i Švedska su u prošlosti koristili dresirane dupine na jednak način. Kad je Rusija pripojila Krim 2014. godine, iz Moskve su tvrdili da su simpatični sisavci ‘prebjegli‘ u Rusiju.

Program za morske sisavce američke mornarice sa sjedištem u San Diegu osnovan je 1959. nakon što je utvrđeno da su dobri dupini vješti u slanju poruka i prepoznavanju mornaričkih prijetnji. No, angažiranje vojnih dupina nije uvijek jednostavno. Godine 2013. dvije trećine ruskih vojnih dupina nestalo je bez najave u Crnom moru - očito u potrazi za ljubavlju.

- Napustili su pomorsku vježbu i otišli na manevre ljubavne vrste. Otplivali su u potrazi za partnerima - rekao je vojni izvor za MailOnline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:34