ZNANSTVENICI U PANICI

Čak 18 vrsta krijesnica je pred izumiranjem, evo kako im možemo pomoći

U svakom slučaju, potrebno je poduzeti mjere kako bi ove životinjice preživjele

 

 

 Yukihiro Fukuda/Nature Picture Library/Profimedia/Yukihiro Fukuda/nature Picture Library/profimedia

Većina nas se tih prizora sjeća iz djetinjstva: ples krijesnica u mraku jedan je od onih koje je teško zaboraviti. No, ta su malena stvorenja u nevolji jer se njihov broj smanjuje. Diljem svijeta sve ih je manje i manje, a National Geographic piše da u SAD-u čak 18 vrsta krijesnica ima problema i to veoma ozbiljnih: blizu su izumiranja.

- Želite li živjeti u svijetu u kojem vaš unuci neće vidjeti prizor kojeg ste i vi gledali? - pita Sara Lewis iz Grupe stručnjaka za krijesnice Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Najveća prijetnja s kojom se krijesnice danas suočavaju, baš kao i brojne druge životinje, je gubitak njihovih staništa. Sreća je što ih diljem svijeta ima oko dvije tisuće različitih vrsta. pa ih ta prilagođenost raznim okolišima zasad spašava

Lewis kaže da u svakom staništu treba početi razmišljati o njihovom životnom ciklusu. Iako ljudi krijesnice najčešće vide kao odrasle jedinke, ti kukci prolaze kroz četiri faze metamorfoze: jajašca, ličinke, kukuljice i odrasle jedinke. Kroz većinu ovih faza, krijesnice žive pod zemljom ili u vlažnom tlu gdje mogu loviti gliste, njihovu omiljenu hranu. Takve uvjete za njih možemo stvoriti i mi - recimo, ostavimo malo ostataka drvne građe i napola trulog lišća u kutovima našeg dvorišta. To je idealno mikrostanište za mlade krijesnice.

Postoji još toga što se može napraviti - recimo, posaditi grmlje i stabla koja inače rastu u našoj klimi, ali i biti malo sporiji kada je riječ o košenju trave u vrtu. Ako je pustimo na dugo raste, ona će pomoći tlu da zadrži vlagu, a nju krijesnice vole. Možemo učiniti nešto i da smanjimo svjetlosno onečišćenje, koje im smeta u razmnožavanju - recimo, instalirati senzore kretanja, prigušivače na svjetla koja su izvan našeg doma, a dovoljno je i navući zastore, kako svjetlost ne bi prodirala u tamu oko nas.Bilo bi dobro da ne koristimo pesticide i insekticide u našim dvorištima, koje mnogi od njih ubijaju i ličinke krijesnica.

U svakom slučaju, potrebno je poduzeti mjere kako bi ove životinjice preživjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 08:24