'PET MINUTA S DONNOM'

'USPOREDBE SA ŠARAPOVOM GODE, ALI JA IPAK IMAM SVOJ PUT' Donna Vekić uoči Wimbledona

Sada sam 64., ali do kraja godine branim dosta bodova pa sam ciljeve postavila umjereno. Želim završiti godinu u Top 50 - poručila je Donna
 Boris Kovačev/CROPIX

Javila se sa sat vremena, uvjetno rečeno, zakašnjenja.

- Oprostite, obavila sam 25 razgovora s medijima u zadnja dva sata.

Donna Vekić će prvog petka u Wimbledonu, 28. lipnja, proslaviti 17. rođendan. Iza nje je drugi WTA finale u karijeri i njezin je menadžersko-marketinški tim procijenio da je vrijeme za “media day”. Svaki je medij dobio svoj termin, svatko po pet minuta. Tako je to izgledalo na papiru. U praksi je raspored malo poremećen, ali svatko je dobio svoju “ekskluzivu”, svatko dovoljno uporan da zove dovoljno dugo. Sportaš se sigurno umori nakon produkcije 25 “ekskluziva”, a novinar zapita odakle odjednom takva pomama za djevojkom koja jest veliki potencijal, ali koju 80 posto od tih 25 medija do jučer gotovo da nije ni poznavalo...

Bilo kako bilo, Donna Vekić je danas već “nova Šarapova”, kako ju je prozvao Daily Mail. Poveznica? I Marija je sa 16 godina otišla daleko u Birminghamu (iz kvalifikacija do polufinala), pa već sljedeće godine postala pobjednica u Wimbledonu.

- Usporedbe mi gode, ali svatko od nas ima svoj put. Bilo bi sjajno kada bih mogla ostvariti rezultate slične njezinima. Do toga će trebati jako puno raditi - šablonski će Donna.

Usporedba sa Šarapovom nespretna je iz milijun razloga, a pobrojat ćemo samo najvažnije. Tenis se u desetljeću koje ih generacijski razdvaja sasvim promijenio i gotovo je nemoguće da danas 17-godišnjakinja osvoji Wimbledon, što je Šarapovoj uspjelo 2004. Pravila WTA Toura ograničavaju mladim tenisačicama broj turnira koji godišnje smiju igrati. Tako do 16. rođendana (primjer Ane Konjuh) smiju igrati 10, a između 16. i 18. rođendana samo 16 turnira unutar godine dana. Šarapova je, primjerice, 2004. igrala 19 i izborila mjesto na završnom mastersu.

Kretanje i izdržljivost

Osim zgodne, ali pretjerane usporedbe s četverostrukom Grand Slam pobjednicom, u naših “pet minuta s Donnom” upitali smo za odnos s Davidom Felgateom. Dok ona igra s osmijehom na licu, pogotovo vidljivim u finalu protiv Hantuchove, njezin trener je mrk i prilikom najboljeg, ali i najgoreg poteza svoje igračice.

- Smije se on, nije uvijek mrgud, ali odgovara mi što za vrijeme meča ima ozbiljno lice. S vremena na vrijeme, kada mi je teško, moram pogledati u njega i vidjeti da je smiren jer tada se i ja lakše smirim.

Felgate i Donna za vrijeme mečeva razmjenjuju samo poglede, bez razgovora. Kao veliki protivnik pravila koje na WTA Touru (ne i na Grand Slamu!) omogućava trenerima dva odlaska na teren i savjetovanje svoje igračice, Felgate to pravo ne koristi.

- Taktiku pripremimo prije meča, a ionako znamo na čemu trebamo najviše raditi. Kretanje je najveći izazov, ali i ono će doći s povećanjem fizičke izdržljivosti.

U godinama koje dolaze izdržljivost će rasti, a Donna se nada da će već do kraja 2013. imati dobru rezultatsku osnovu za napad na sami vrh.

- Sada sam 64., ali do kraja godine branim dosta bodova pa sam ciljeve postavila umjereno. Želim završiti godinu u Top 50 - poručila je Donna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:37