ODRŽAN ŽDRIJEB

NOVI ISPIT ZA BUDUĆNOST HRVATSKOG TENISA Ćorić otvara Davis Cup dvoboj protiv Murraya

 AFP

U Umagu je održan ždrijeb parova za dvoboj Hrvatske i Velike Britanije u Davis Cupu. Borbu za ostanak u Svjetskoj skupini otvoriti će u petak od 11 sati Borna Ćorić i Andy Murray.

Pred hrvatskom Davis Cup reprezentacijom je najveći izazov u posljednjih sedam-osam sezona najstarijeg momčadskog natjecanja u svijetu sporta. U normalnim okolnostima domaćinstvo Britancima ne bi bio takav izazov, ali bez Marina Čilića i za reprezentaciju umirovljenog Ive Karlovića s jedne te s Andyjem Murrayem i probuđenim ostatkom britanske reprezentacije s druge strane moramo prekopati po povijesti najvećih hrvatskih iznenađenja u Davis Cupu.

Sigurno je da Hrvatska od pobjede u Carsonu protiv američkog “dream teama” (Agassi, Roddick, braća Bryan) slavljeničke 2005., pred sobom nije imala teži zadatak. Ne samo zbog nesrazmjera u snazi, već i činjenice da je ispadanje iz Svjetske skupine u financijski izazovnom trenutku za HTS vrlo loša opcija. U hrvatskom se timu ozbiljno pregovaralo o raspodjeli sredstava na relaciji savez - igrači, dok za takvim razgovorima kod gostiju nema potrebe jer iza njih stoji savez (LTA) koji samo od Wimbledona zaradi preko 30 milijuna funti.

Odnos HTS - LTA možda je i dobra paradigma najavi prvog današnjeg meča. Davida i Golijata ovoga puta glume Borna Ćorić i Andy Murray.

- Ne bih išao u meč da ne mislim da ne mogu pobijediti - kaže hrabro pobjednik juniorskog US Opena.

Ćoriću je dvoboj s Murrayem nagrada i to je pozitivna stvar Krajanove odluke. Potencijalna opasnost je mogućnost da ga Škot uvjerljivo porazi, što nije za isključiti. Zato u drugom meču dana Hrvatska mora pobijediti, jer bez Dodigova slavlja nad Evansom nema hrvatske računice.

- Vjerujem da će im, bez obzira na nominacije, Murray igrati parove - kaže Krajan.

Dvije pobjede nad Evansom i lov na iznenađenje u paru? Jedini logičan rasplet, iako su se u Davis Cupu događala i veća čuda od eventualne Dodigove pobjede nad Murrayem. Engleski novinari špekuliraju da su Murrayevi problemi s leđima, koji eskaliraju na zemlji, razlog za hrvatski optimizam.* T. Poljak

Davis Cup, Umag, Hrvatska - Velika Britanija, raspored:

petak, 11.00:

Borna Ćorić (ATP 525.) - Andy Murray (ATP 3.)

Ivan Dodig (ATP 35.) - Daniel Evans (ATP 149.)

subota, 14.00:

Ivan Dodig (ATP 21.)/Mate Pavić (ATP 89.) - Colin Fleming (ATP 17.)/Jonathan Marray (ATP 27.)

nedjelja, 11.00:

Ivan Dodig - Andy Murray

Borna Ćorić - Daniel Evans

*Za igrač nominirane u parovima naveden je plasman u parovima. Nominacije za subotu i prvi meč u nedjelju mogu se promijeniti do sat vremena prije meča.





Murray s hrvatskim tenisačima u kolicima

Britansko veleposlanstvo u utorak je organiziralo susret Andyja Murraya s predstavnikom hrvatske reprezentacije tenisača u kolicima Ninoslavom Krsnikom i juniorom Antoniom Arambašićem te njihovim trenerom i izbornikom reprezentacije Matom Novakom kako bi obilježilo godišnjicu od održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Londonu.

Olimpijske i Paraolimpijske igre pokazale su svijetu što Velika Britanija ima za ponuditi te donijele ukupnu ekonomsku dobit Velikoj Britaniji od oko10 milijardi Ł. Domaćinstvo je 2012. utjecalo na poboljšanje uvjeta u kojima treniraju amaterski sportaši, juniori i djeca, te omogućilo privremeno zapošljavanje 70 tisuća nezaposlenih Londončana. Nasljeđe Olimpijskih i Paraolimpijskih igara je desetogodišnji projekt, koji se u Velikoj Britaniji nastavlja kroz brojne aktivnosti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:48