FINALE DAVIS CUPA

Nadal želi završiti 2009. kao pobjednik

U Londonu se ljutio, ali Davis Cup bi ga mogao osloboditi frustracije
Rafael Nadal of Spain returns the ball to Robin Soderling of Sweden during their ATP World Tour Finals first round tennis match in London November 23, 2009. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN SPORT TENNIS)
 Reuters

ZAGREB - Kad je 2000. godine Juan Carlos Ferrero postao junakom prvog španjolskog trijumfa u Davis Cupu, mali Rafael Nadal bio je na tribini Palau Sant Jordi, luđački mahao španjolskom zastavom i bio jedan od najglasnijih navijača.

- Sjećam se da je bila ludnica. Ferrero, Costa, Corretja s naše strane, Hewitt i Rafter s druge. Bio sam presretan kad smo pobijedili.

Devet godina kasnije Španjolska ima tri “salatare” u riznici i priliku postati prva reprezentacija nakon Švedske (1997.-98.) koja će obraniti naslov. Mali Rafa je u međuvremenu izrastao u velikog šampiona. Već sada, sa 23 godine, uživa u statusu najboljeg španjolskog tenisača svih vremena.

Davis Cup je bio prvi od velikih trofeja koje je pospremio u riznicu, odigravši glavnu rolu u pobjedi nad Amerikancima, pred 30.000 raspamećenih navijača u Sevilli.

Prošle godine nije mogao pomoći Ferreru, Verdascu i Lopezu u Argentini. Sad se od njega očekuje pun doprinos.

- Nije me bilo od prvog kola i meča sa Srbijom. Želim pomoći Španjolskoj u obrani naslova.

Nadal je na Davis Cupu debitirao baš protiv Češke, u Brnu 2004. Prvog dana izgubio je od Jirija Novaka, što mu je ostao jedini pojedinačni poraz u Davis Cupu, ali je u meču odluke u tri seta svladao Radeka Štepaneka.

Španjolci ulaze kao potpuni favoriti iako su na nedavno završenom ATP Finalu Nadal i Verdasco ostali bez pobjede (0-6). U Barceloni će se igrati na zemlji i pred 16.000 fanatičnih navijača.

- Neću davati nikakve prognoze. Česi imaju odličan par i dva singl igrača.

Rafin trener i stric Toni tvrdi da Davis Cup stiže u idealno vrijeme za depresivnog Rafu.

- Bio je silno razočaran nakon Londona. Davis Cup mu samo može pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:23