DEVETI NASLOV U PARIZU ZA ŠPANJOLCA

NADAL JE I DALJE KRALJ ROLAND GARROSA! Preokretom protiv Đokovića ispisao povijest

Najbolji tenisač svijeta Španjolac Rafael Nadal deveti put u karijeri osvojio je Roland Garros nakon što je u finalu nakon tri i pol sata igre pobijedio srpskog tenisača Novaka Đokovića 3-6, 7-5, 6-2, 6-4.

Bio je to njihov čak 42. međusobni susret i 23. pobjeda španjolskog tenisača, dok je Đoković ostao na 19. pobjeda. Ove godine su igrali tri puta, a u prethodna dva meča, u Rimu i Miamiju slavio je Đoković.

Nadal je devetim naslovom postao najuspješniji tenisač u povijesti pariškog turnira. Do sada je dijelio titulu sa Francuzom Maxom Decugisom koji je također osvojio osam titula u razdoblju od 1903. do 1914. Nadal je ujedno postao i prvi tenisač koji je osvojio pet uzastopnih titula na Roland Garrosu.

Španjolskom tenisaču je to bio 14. Grand Slam turnir u karijeri, čime se izjednačio na drugoj poziciji s Amerikancem Peteom Samprasom. Na vrhu je Švicarac Roger Federer sa 17 naslova. Đoković je ostao na šest Grand Slam titula.

Đoković je odlično otvorio meč i nakon 44 minute igre dobio je prvi set 6-3. Ključni trenutak dogodio se u osmoj igri kada je Đoković oduzeo servis Nadalu i poveo 5-3. Španjolac se u idućoj igri mogao spasiti, no Đoković je spasio dvije break lopte i osvojio set.

Nadal je u drugi set krenuo agresivnije i u šestoj igri je načinio 'break' za vodstvo 4-2. Đoković je odmah uzvratio vrativši servis za 4-3, no Nadal je u 12. igri još jednom oduzeo servis Đokoviću za 7-5 i poravnanje.

Treći set je donio potpunu dominaciju Španjolca. Nadal je poveo 3-0, uz jedan 'break', a sve je zaključio kod 5-2 oduzevši Đokoviću ponovo servis. Đoković je imao šanse za preokret u petom i sedmom gemu, kada je imao 'break lopte', ali ih nije iskoristio.

U četvrtom setu gledali smo ravnopravnu igru do šestog gema kada je Nadal načinio 'break' za 4-2, no srpski tenisač se nije predavao i već u idućoj igri je vratio izgubljeni servis. Ipak, u desetom gemu je Nadal načinio još jedan break za 6-4 i veliko slavlje.

- Igrati protiv Đokovića uvijek je bio najveći izazov za mene. Tako je bilo i ovaj put, doveo me do mojih limita. Presretan sam, ne mogu vjerovati da ovo činim po deveti put, a Đokoviću želim sve najbolje u budućnosti. On je zaslužio ovaj trofej i imat će ga, siguran sam, u budućnosti - rekao je Nadal i dodao:

- Tenis mi je vratio za Australian Open i Melbourne ove godine. Tamo sam nesretno izgubio, ovdje sam sretno pobijedio.

Đoković je bio na rubu suza dok mu je kompletna pariška publika pljeskala po završetku meča:

-Svaka čast Nadalu, dokazao je još jednom da je najbolji ikada na ovoj podlozi. Ja ću nastaviti dalje raditi i dalje sanjati ovaj pehar.

Nadal dostigao Samprasa, Federer na vrhu

Pobjedom na Roland Garrosu španjolski tenisač Rafael Nadal stigao je do 14. Grand Slam naslova čime se izjednačio na drugoj poziciji s Amerikancem Peteom Samprasom.

Na vrhu je Švicarac Roger Federer sa 17 naslova. Đoković je ostao na šest Grand Slam titula.

Nadal je na pariškom turniru slavio devet puta, po dva puta je slavio na Us Openu i Wimbledonu, a jednom na Australian Openu.

17 - Roger Federer (Švi)

14 - Rafael Nadal (Špa), Pete Sampras (SAD)

12 - Roy Emerson (Aus)

11 - Rod Laver (Aus), Bjorn Borg (Šve)

10 - Bill Tilden (SAD)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:40