PETI GRAND SLAM U 24.

Može li Novak Đoković biti najveći tenisač svih vremena?

 AFP PHOTO/PAUL CROCK

Prošle je godine imao vremena i snage za cijelonoćni pobjednički party. S timom se zavukao u neki kutak Melbourne Parka, dovukao domaći bend i slavio do zore.

Ovoga je puta Novak Đoković zoru gotovo dočekao na terenu, pa je treći naslov na Australian Openu obilježio tek uz nekoliko hard-rock pjesama i rifova na zračnoj gitari. Prigodno, za slavljeničku pjesmu odabrao je AC/DC i njihov “Highway To Hell”. Put do pakla i natrag prošla su obojica, i Nole i Rafael Nadal, u epskom nedjeljnom finalu u Melbourneu.

Povratak lošim navikama

Španjolac se u nevjerojatnom kolopletu preokreta i povrataka u najvažnijem trenutku poskliznuo na koru od banane i, samo uvjetno rečeno, završio u paklu. Iako su obojica izjavila da je to bila “slatka patnja”, jer su bili svjesni da pišu povijest, sigurno je da Đoković danas lakše podnosi posljedice šestosatnog mučenja. Do koje smo nove spoznaje došli u najduljem finalu Grand Slama u povijesti? Činjenica je da se vratio stari Novak Đoković, onaj koji se ne boji pokazati protivniku i cijelom svijetu da pati na terenu, da ga boli noga ili da teško diše.

Novost je da takav Đoković, koji je do 2011. najčešće gubio velike mečeve, može osvojiti Grand Slam.

- Da, primijetilo se da se vratio nekim lošijim navikama za koje se činilo da su stvar prošlosti. Najveća promjena u njegovoj šampionskoj 2011. po meni je smanjena ovisnost o treneru i svom boxu te koncentracija na teren i igru. Ove se godine u Melbourneu, što se tog segmenta tiče, vratio stari Đoković - opisao je najboljeg na svijetu Marin Čilić.

To je Đoković koji će, poput Andyja Murrayja, nervozno psovati u smjeru svojeg tabora kada stvari ne idu kako treba. Radio je to u posljednja četiri meča u Australiji, u kojima je protiv Hewitta, Ferrera, Murrayja i Nadala na terenu proveo ukupno 16 sati i 23 minute! Postoji li, s obzirom na ogromnu potrošnju u najvećim mečevima, opasnost od Novakova preranog sagorijevanja tijekom godina?

- Ne vjerujem! Pogledajte kako je stigao do četvrtfinala, gubio je nekoliko gemova po meču. Njegove su kretnje, poput Federovih, toliko prirodne da nema šanse da se potroši - smatra Čilić i posebno se divi lakoći kojom Đoković igra protiv Nadala.

- Ostali igrači protiv Rafe često pokušavaju udariti lopticu jače nego što to objektivno mogu. Đoković ga sa 80 ili 90 posto kontrolira i zadivljujuće lako mijenja smjer u svakoj izmjeni.

Rafa tek godinu stariji

Budući da je osvojio peti Grand Slam naslov nekoliko mjeseci prije nego što je to učinio Federer (ali godinu i pol kasnije od Samprasa i Nadala!), pitanje koje ovih dana škaklja rekreativne pratitelje tenisa jest može li Đoković postati najveći u povijesti tenisa. Čilićev odgovor, barem trenutačno, glasi - ne može!

- Trenutačno mi je Nadal bliže Federeru od Đokovića. Zaboravljamo da je Rafa samo godinu dana stariji od Novaka, a ima dvostruko više Grand Slam naslova (10-5). Kada uspoređujemo Đokovića i Federera, konkurencija je sigurno jača sada nego u doba Rogerove dominacije. Murray i Đoković tada još nisu stasali, pa su Federeru prijetili samo igrači koji su, poput Roddicka, zabljesnuli s vremena na vrijeme. Đokoviću za vrat pušu Nadal, sve bolji Murray i još motivirani Federer, pa i ova druga garda, predvođena Ferarerom i Tsongom. Zato ne smatram da će Đoković dostići Federera po broju naslova - zaključio je Čilić.

Đoković zarađuje manje i od Šarapove



S obzirom da podaci o sponzorskim ugovorima koje najbolji tenisači svijeta potpisuju nikada nisu javno objavljivani, ostaju procjene eminentnih marketinških stručnjaka kao najrelevantnija smjernica, poput prikazane Forbesove (desno). U Đokovićevu se sponzorskom “poolu” ističu Sergio Tacchini, koji je zadužen za odjeću (ne i tenisice, tu je u igri Adidas), Head kao dobavljač reketa, Mecedes-Benz, proizvođač satova Audemars Piguet... U usporedbi s Federerovim sponzorima (Credit Suisse, Gillette, Lindt, Mercedes-Benz, Nike, Rolex...), Đokovićev tim i dalje izgleda skromno.

Lista zarada u tenisu od srpnja 2010. do srpnja 2011.

1. Federer 47 milijuna dolara

2. Nadal 31 milijun

3. Šarapova 25 milijuna

4. Đoković 18 milijuna

5. Murray 13,5 milijuna

- izvor: Forbes

- što uključuje: nagradne fondove, sponzorstva i naknade za pojavljivanje na turnirima i ekshibicijama

- porezi i menadžerski postoci nisu obračunati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:30