ROLAND GARROS

MEČ GODINE Nadala je u Roland Garrosu svladao samo Soderling, može li Đoković učiniti isto?

Novak Đoković će u nedjelju igrati utakmicu karijere. Osvojio je Australian Open, Wimbledon i US Open, igrao je finale Roland Garrosa

Prošle godine su igrali u polufinalu rafael Nadal je dobio 9:7 peti set, nakon što je Novak Đoković vodio 4:2. Nadal je ostao kralj Roland Garrosa kao što je to nekad bio Šveđanin Bjorn Borg koji je u četvrtak sjedio u prvom redu. I Borg poput njegovog velikog nasljednika slavi rođendan u vrijeme Roland Garrosa, 58-rođendan.

Njihove karijere koliko god izgledale sličnim potpuno su različite. Borg je posljednji put, šesti, osvojio Roland Garros kad mu je bilo 25. Vrlo brzo sa 26. oprostio se od tenisa nakon što je u finalu Wimbledona pa onda i US Opena oprostio od tenisa. Nije podnosio poraz, pogotovo ne od Johna McEnroea.

Iako su gotovo svi bili uvjereni da se neki novi Borg više nikad neće pojaviti u Roland Garrosa, dogodilo se. Stigao je Rafael Nadal koji je oborio sve rekorde Borga u Parizu, koji je, usput, i pet puta zaredom osvajao Wimbledon.

Posljednji od tih rekorda, Borgovih rekorda, Nadal bi mogao oboriti u nedjelju. Pobjeda bi mu bila deveta, iako je i s osam rekorder na istom Grand Slam turniru, ali ako ode do kraja, bit će mu to peta pobjeda zaredom u Roland Garrosu. Borg je dugo bio rekorder u Parizu sa četiri pobjede u nizu.

Od Nadala je teško izvući nešto za naslovnu stranicu. Kad pobjeđuje, bez obzira koga i u kojoj fazi turnira bit će to “jedna od mojih najboljih pobjeda” kad nešto osvoji, “jedan je od najvećih turnira”, tako govori i o Novaku Đokoviću, “jedan od najvećih suparnika koje sam imao u karijeri”. Iako je nakon trijumfa nad Andyjem Murrayem priznao...

“Bio je to moj najbolji meč u Roland Garrosu ove godine”.

Teško je objasniti što se događa s Rafaelom Nadalom kad sleti u Pariz u vrijeme Roland garrosa. Tek jedna suhoparna rečenica...

“Roland Garros je za mene najvažniji turnir u godini”.

Na kojem uglavnom ne zna kako izgleda poraz. Ni danas još nitko nije otkrio zašto mu se to dogodilo protiv Robina Soderlinga jednom i nikad više, iako mu igra Soderlinga nije najbolje odgovarala.

Pete Sampras je na pitanje kako pobijediti Nadala u Roland garrosu ovako odgovorio...

“To je dobro pitanje”.

Onda je zaključio ono što bi zaključili i oni koji baš i ne znaju previše o tenisu.

“Treba dobro servirati, biti agresivan kod reterna i igrati kratke poena. Ako je to moguće...”

Moguće baš i nije, inače bi se dogdoio još koji poraz. Među gomilom čudesnih ostvarenja u tenisu ono što je Rafael Nadal napravio u Roland Garrosu je možda i - najveće. Veće od svih rekorda Rogera Federera.

Novak Đoković je sasvim sigurno najveći suparnik Rafaela Nadala. Iako 17 mjeseci nije osvojio Grand Slam naslov, od Australian Opena prošle godine, Đoković je uvijek u blizini i uvijek prijeti. Ove godine je imao problema samo sa Švicarcima, dvaput je izgubio od Rogera Federera i jednom, na Australian Openu, od Stana Wawrinke.

Pitanje svih pitanja ostaje, zašto je Srbin angažirao Borisa Beckera koji nikad nije bio trener, ali Đokovića nije mogao odbiti. Ima onih koji su uvjereni da je to napravio nezadovljan rezultatima na velikim turnirima. A Becker zna kako se pripremia za jedno veliko finale. Čak i u Roland Garrosu, iako nikad nije osvojio turnir na zemljanim terenima. Ipak, u Roland Garrosu je bio polufinalist.

Novak Đoković će u nedjelju igrati utakmicu karijere. Osvojio je Australian Open, Wimbledon i US Open, igrao je finale Roland Garrosa. Drugi put je finalist i ovo ću ponoviti poput papige: ako u nedjelju ostvari san, postat će tek osmi tenisač u povijesti koji je kompletirao tu veliku listu. Jednu od najvećih u sportu. Nakon Britanca Freda Perryja kojem je to prvom uspjelo u tridesetim godinama prošlog stoljeća, Amerikanca Donalda Budgea prvog osvajača Grand Slama (sva četiri u istoj sezoni), Australca Roda Lavera koji je dvaput osvojio Grand Slam, još jednog velikog Australca Roy Emerson, Amerikanaca Andrea Agassija, Rafaela Nadala i Rogera Federera.

Kad pogledati listu onih koji to nisu uspjeli, na kojoj dominiraju Jimmy Connors, Ivan Lendl, Bjorn Borg, John McEnroe, Mats Wilander, Stefan Edberg, Boris Becker, vjerojatno sam nekog i zaboravio, onda vam je jasno koliki bi to bio rezultat Novaka Đokovića.

Đoković je tri utakmice u minusu u međusobnim dvobojima s Nadalom, ali je dobio posljednja četiri, uključujući i onaj nedavno u Rimu. Na zemlji. Po nekakvom zakonu velikih brojki, ako tako nešto postoji vrijeme je da netko skine Nadala. Ako netko može prekinuti taj nezamisli niz Španjolca, onda bi to mogao samo Novak Đokovića. Mislim, i napisao sam nedavno, da samo Đoković nođe pobijediti Đokovića. Ništa se nije promijenilo, iako nije brijirao protiv Ernestsa Gulbisa i u jednom trenutku postao uznemiren, slomio čak i reket, iako tako nešto nije njegov običaj.

Najkaše bi bilo napiati da će pobijediti onaj koji će biti manje nervozan. Samopouzdanje je krasna stvar, ali sam uvjeren da jedan i drugi misle da bi ovaj meč mogli izgubiti. Tragati za odgovorom na pitanje tko je bolje spavao - besmisleno je. Neću biti ništa pametniji ako Đoković napokon ode do kraja, kao što neću biti gubitnik i neznalica ako se dogodi suprotno.

Malo je bilo ovakvih utakmica ali se događaju. Finale koje se igra za jedan od najvećih svjetskih naslova istovremeno je i finale koje će pobjednika ili ostaviti (Nadal) na broju 1 ili ga tamo vratiti (Đoković). Iako ne znam odgovor na to pitanje, siguran sam da jednog i drugog zanima isključivo trofej u Roland Garrosu. Broj 1 bio je i ostat će manje važan.

Utakmica godine? Nazovite je kako hoćete. Bit će velika, velika utakmica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:03