MOMČAD ZA NASLOV

Karlović: Kad zagrme tribine protiv Srbije...

S ovakvim Čilićem i Karlovićem te oporavljenim Ančićem Hrvatska će biti zastrašujuće snažna reprezentacija
 Neja Markičević / Cropix

VARAŽDIN - Statistika kaže da je Ivo Karlović u Davis Cupu ostvario sedam pojedinačnih pobjeda (7-6). Međutim, na prvu “živu” pobjedu čekao je sve do 2008. godine i zadarskog meča s Brazilom (u kojem je zamijenio ozlijeđenog Čilića), donio dva boda i Hrvatsku vratio u svjetsku skupinu.

Kad je tada Goran Prpić skočio Ivi Karloviću u zagrljaj, mnogi su pomislili da će se Karlo izmaknuti. Tada, naime, izbornik i povratnik u reprezentaciju nisu živjeli u velikoj ljubavi. Dvije godine kasnije odnosi su se dramatično promijenili. Ivo Karlović je po strani ostavio priču o podjeli novca u reprezentaciji, a Prpić odustao od ideje o “nepozivanju Karlovića dok god sjedi na izborničkoj klupi”. Kompromis koji su napravili donio je mnogo dobroga i jednoj i drugoj strani. Ivo se danas opet osjeća dobro u reprezentaciji, kao u ono doba kad ga je izbornik Goran Ivanišević uvodio u momčad. Dovoljno je bilo vidjeti kako je proslavio pobjedu protiv Nicolasa Lapenttija, znajući da je osvojio bod koji će momčad gurnuti prema četvrtfinalu, te zagrljaj s Marinom Čilićem nakon trijumfa u paru, kojim je zapečaćena pobjeda nad Ekvadorom.

- Imamo odličnu ekipu u kojoj smo svi jako dobri prijatelji. Ovih sedam dana smo imali stvarno odličnu atmosferu. Sigurno da me takvo okruženje dodatno motivira - kaže Karlović.

Iako ima 31 godinu i već je u statusu ATP veterana, Ivo danas na terenu djeluje bolje nego ikad.

- Osjećam se jako dobro, igram opušteno, počeo sam uživati u svakom turniru, za razliku od prošle godine kad mi je nedostajalo motiva. Bilo je previše uspona i padova. Ove godine to nije slučaj - kaže.

Igrački napredak koji je napravio nije slučajan i usko je povezan s dodatnim naporom koji je uložio u fizičku pripremu. Čovjek koji je zaslužan za taj dio priče je Slaven Hrvoj.

- Odlično radimo već skoro godinu dana. Nabacio sam nekoliko kilograma mišića. Nije lako nositi mojih 110 kilograma.

Danas ih nosi lakše nego ikad prije, što se vidi u igri, ali i na rezultatima. Nema poraza u 1. kolu, na ATP turnirima najslabiji rezultat je četvrtfinale, prošao je tri kola na Australian Openu i u osmini finala dobro namučio Nadala. Vratio se među 30 najboljih tenisača svijeta, a cilja i više od toga.

- Primarno želim imati konstantu sezonu, bez oscilacija kakvih je bilo prošle godine. Renking ovisi o puno drugih stvari, ali mislim da je realno očekivati povratak u Top 20 s obzirom na to da nakon Wimbledona nemam bodova za braniti.

U trijumfalnoj godini hrvatske Davis Cup reprezentacije Ivo je bio “najbolji treći igrač”, ali priliku je dobivao samo kad su Ljubičić i Ančić već obavili posao. Danas je Karlo Veliki čvrst oslonac u Prpićevim kalkulacijama i igrač kojega nitko ne želi vidjeti s druge strane mreže. S takvim Karlovićem, s povratkom Marija Ančića, Hrvatska će biti zastrašujuće snažna reprezentacija.

- Imamo momčad koja konkurira za naslov. Čila je pokazao da može svakoga pobijediti, ja se osjećam dobro, pogotovo pred domaćom publikom, a nadam se skorom povratku Ančića u punoj snazi.

Srbija u četvrtfinalu? Prvi dan Ivo Karlović protiv Novaka Đokovića u prepunom Spaladiumu?

- To će biti nezaboravno iskustvo, pravi spektakl. Kad tribine zagrme...

‘Nemam vremena za rap’

Ivo Karlović je, osim tenisa, zaljubljen u glazbu. Rap je njegov omiljeni žanr u kojem se i okušao. Glazba svakako može biti dobar ispušni ventil kad čovjeku treba odmak od svakodnevnih teniskih aktivnosti. No, Ivina raperska karijera trenutačno je u mirovanju.

- Nemam vremena. Ove godine sam stalno u pokretu, ili na terenu ili u avionu.

Što, zapravo, uopće nije loša vijest. Mnogo lošije bi bilo da je u stanju teniske stagnacije.

Pilić zaobilazi Hrvatsku?

Niko Pilić je kao Davis Cup izbornik triput Njemačku vodio do naslova, a 2005. to isto ponovio s Hrvatskom. Danas je u ulozi savjetnika s izborničkim ovlastima u reprezentaciji Srbije. Pravila mu ne dopuštaju sjedenje na klupi, ali je u prvom redu do terena.

Ždrijeb je usmjerio Hrvatsku i Srbiju prema međusobnom okršaju u četvrtfinalu. Naši su tenisači u subotu završili priču s Ekvadorom, a Amerikanci su u beogradskoj Areni izdržali u “živoj utakmici” do nedjelje.

Pobjeda Srbije značila bi dolazak Nike Pilića (vjerojatno u rodni Split) s “krive” strane. Međutim, izglednije je da takav scenarij nikad nećemo vidjeti. Kad je, naime, sklapao ugovor sa Srpskim teniskim savezom, Pilić je u ugovor ugradio klauzulu po kojoj ne mora sudjelovati u utakmicama protiv reprezentacija koje je nekad vodio. Pitanje je bi li tu klauzulu aktivirao kad bi Srbija igrala protiv Njemačke, ali povratak u Hrvatsku i Split u trenirci srpske reprezentacije je “drugi par postola”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:20