SRBIJA POVELA 2-0

FOTO: Hrvatska vodi 2-0, Marin Čilić u četvrtfinalu želi Srbiju!

Hrvatski tenisači došli su na korak do plasmana u četvrtfinale Svjetske skupine Davis Cupa. Nakon prvog dana dvoboja 1. kola vode protiv Ekvadora 2-0
 Željko Hajdinjak / Cropix

Ne znam koliko bi ljudi bilo spremno prihvatiti okladu da će Ivo Karlović pobijediti Nicolasa Lapenttija u pet setova. Naime, 33-godišnji Ekvadorac je među aktivnim tenisačima čovjek s najviše pobjeda u pet setova (30-15). U Davis Cupu je od 17 takvih mečeva dobio čak 13. S druge strane, naš Ivo je izgubio prvih 11 dvoboja u pet setova, prije ovog meča imao omjer 2-12.

I kad je Lapentti osvojio drugi i treći set, nakon što je Karlović projurio prvim, stvari nisu izgledale baš najbolje.

- Bio sam uvjeren da će Nicolas pobijediti u četiri seta. Igrao je odlično u drugom i trećem setu. Kad je izgubio četvrti, mislio sam da će dobiti peti. Znao sam da Karlović nema baš neki omjer u pet setova.

Tako će ekvadorski izbornik Raul Viver. I Nicolas je vjerovao.

- Ključ mog uspjeha je fizička priprema. Moji suparnici bi se često umarali. Naravno, važno je imati i mentalnu snagu.

Kad su situacije teške, najbolje je slušati iskusnije ljude. Moj prijatelj Neven nagledao se svega u životu, tenisa pogotovo, i zna prepoznati trenutak. "Dogodit će se najveća ironija od svih. Lapentti će izgubiti od Karla u pet setova", rekao je Neven na kraju trećeg seta. Ne znam ima li neku vezu "tamo gore", ali bio je potpuno u pravu.

Rani break u četvrtom i petom setu pokrenuo je "Karla Velikog", probudio ga kad se u Delray Beachu, na čijem je vremenu još uvijek Karlovićev biološki sat, bližilo podne. Dva bekhend pasinga, nakon što ih je prije toga sve promašio, bila su ključna u preokretu.

- Nakon što smo igrali dva sata bilo je vrijeme da mi uđe koja.

Peti set, iako je sjećanje na onaj porečki poraz od Štepaneka još uvijek bolno, za Ivu Karlovića više nije bauk. Nakon 0-11, dobio je tri od posljednja četiri takva meča. Ivo ima savršeno logično objašnjenje za to.

- Prije uopće nisam razmišljao o unosu energije tijekom meča. Ovako visok i težak ostajao bih bez snage u petom setu. Sad mi se to više ne može dogoditi.

Tako je Nicolas Lapentti ostao bez prednosti. Rani break je bio šok od kojeg se nije uspio oporaviti. Hrvatska je došla do najvažnijeg boda prvog dana. Drugi je bio "zicer".

Tako je izgledalo na papiru, tako je bilo na terenu u prva dva seta. Čilić nije morao igrati ništa posebno, a Giovanni Lapentti bio je nemoćan. Stvari je zakomplicirao samo break s kojim je Ekvadorac poveo 3-2 u trećem setu. I na tome je ostao.

- Osjećao sam se malo premiran, ali nije me ni natjerao da dignem igru - rekao je Marin.

- Daje on sve od sebe, ali ne može protiv 220. igrača biti isto kao protiv najboljih - pojasnio je izbornik Prpić, kojem je za subotnju igru parova ostala lagana odluka.

- Igrat će Čilić i Karlović.

Hrvatska u subotu ide po pobjedu i četvrtfinale. Već u petak Čilić nije mogao pobjeći od pitanja protiv koga bi radije igrao.

- Nezahvalno je sad govoriti o tome. Obje su reprezentacije snažne, ali ako mogu birati izabrao bih Srbiju, zbog domaćeg terena.

Davis Cup, Svjetska skupina, 1. kolo, petak:

Hrvatska - Ekvador 2-0

Karlović – N. Lapentti 6-2, 5-7, 6-7(2), 6-3, 6-4

Čilić - G. Lapentti 6-4, 6-3, 6-3





Srbija povela 2-0 protiv Amerikanaca

Dvije pobjede upisala je teniska reprezentacija Srbije prvoga dana 1. kola Svjetske skupine Davis Cupa protiv Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o paru čiji će se pobjednik sučeliti Hrvatskoj izbore li izabranici Gorana Prpića četvrtfinale kroz oglede protiv Ekvadora.

Prvi bod Srbiji u petak je pobjedom 7-6(4), 6-7(5), 7-5, 6-4 donio Viktor Troicki protiv Johna Isnera, u Beogradu najbolje rangiranog američkog tenisača.

Meč je trajao tri sata i 36 minuta, a Troicki, 35. igrač ATP ljestvice, okončao ga je nakon što je u četvrtome setu iskoristio jedinu loptu za oduzimanje servisa 206 cm visokom Amerikancu. Pritom je svoje tri break-lopte u toj dionici obranio.

Očekivani drugi bod na konto Srbije sjeo je nakon meča između drugog tenisača svijeta Novaka Đokovića i Sama Querreyja. Kroz dosadašnji dio njihove ATP karijere Đoković je slavio u oba međusobna ogleda, pritom ne izgubivši niti jedan set.

Ovaj puta jedan je izgubio, premda je to imalo utjecaja tek na dužinu meča, ne i na njegov ishod budući da je Đoković nakon izgubljene treće dionice igre zaigrao čvršće i sigurnije na svoj početni udarac ne dopustivši 22. igraču ATP poretka da mu zaprijeti oduzimanjem. Konačan rezultat nakon tri sata i 25 minuta borbe bio je 6-2, 7-6(4), 2-6, 6-3.

Davis Cup, Svjetska skupina, 1. kolo, petak:

Srbija - SAD 2-0

Troicki - Isner 7-6(4), 6-7(5), 7-5, 6-4

Đoković - Querrey 6-2, 7-6(4), 2-6, 6-3

Belgija - Češka 0-2

Rochus - Berdych 3-6, 0-6, 4-6

Malisse - Štepanek 2-6, 4-6, 6-7(3)

Rusija – Indija 2-0

Kunjicin – Devvarman 6-7(6), 7-6(4), 6-3, 6-4

Južnij – Bopanna 6-4, 6-2, 6-3

Francuska - Njemačka 2-0

Monfils - Kohlschreiber 6-1, 6-4, 7-6(5)

Tsonga - Becker 6-3, 6-2, 6-7(2), 6-3

Španjolska - Švicarska 1-1

Almagro - Wawrinka 6-3, 4-6, 6-3, 5-7, 3-6

Ferrer - Chiudinelli 6-2, 7-6(5), 6-1

Švedska – Argentina 1-1

Söderling – Schwank 6-1, 7-6(0), 7-5

Johansson – Mayer 7-5, 3-6, 5-7, 4-6





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:22