odličan početak

DVA MJESECA TENISKE SEZONE Samo Švicarci i Španjolci ispred Hrvata, Đoković i Murray bez naslova i finala

No činjenica je da dolaze prva dva velika turnira iz Mastersa 1000. U Indian Wellsu i Miamiju i tu će svi koji mogu - doći
 AFP

Prva dva mjeseca teniske sezone su prošlost, za nekoliko dana, rekao bi netko, kreće ono pravo. Kao da je ono iza nas bilo - nešto čega bismo se trebali sramiti. No činjenica je da dolaze prva dva velika turnira iz Mastersa 1000. U Indian Wellsu i Miamiju i tu će svi koji mogu - doći.

A ta prva dva mjeseca, uz dominaciju prvog Grand Slam turnira sezone Australian Opena, turnira na cementu kao uvoda u 2014, pa dvoranskih turnira u Europi, obilježio je, i to na velika vrata, hrvatski tenis.

Tenisači iz 12 država osvajali su turnire od Dohe, Chennaija, preko Melbournea, Zagreba, Rotterdama, Memphisa, Delray Beacha, Rio de Janeira, Dubaija i Acapulca. Švicarci i Španjolci po tri, Hrvati i Argentinci po dva. U skupini pobjednika i finalista nema Srba, nema ni Andyja Murraya, nema ni njemačkih tenisača.

Hrvati su ostvarili fantastičan rezultat. Samo su Švicarci i Španjolci bolji. Gledajući kvalitetu turnira, Švicarci su daleko najbolji. Stanislas Wawrinka osvojio je Australian Open, a Roger Federer drugi najveći u Dubaiju.

Marin Čilić i Ivo Karlović bili su u četiri finala, poput Švicaraca i Španjolaca koje je predvodio Rafael Nadal, još su samo Francuzi imali četiri finala, ali jedan naslov manje od Marina Čilića. Nije ovo prvi put u posljednjih nekoliko godina da su Hrvati sjajno otvarali sezonu. Čilić je dvaput bio pobjednik u Chennaiju i Zagrebu, ali opet nikad nismo bili ovako dobri. Nismo znali da će se nakon velike stanke vratiti Čilić, nismo znali koliko je još dobar Karlović. Sad znamo.

Druga faza nove sezone kreće od Indian Wellsa pa ide sve do svibnja, početka Roland Garrosa. U kojoj će se, osim Indian Wellsa i Miamija, igrati svi veliki zemljani turniri u Europi. Monte Carlo, Barcelona, Madrid, Rim, koji će svijetu tenisa ponuditi sve najbolje.

Hoće li velika četvorka ostati velika ili će tu biti prostora za mlađe koji nadiru poput Grigora Dimitrova? I što će biti s našim majstorima, vrijeme će pokazati. Nakon svega što se dogodilo u prva dva mjeseca sezone, imamo pravo na optimizam. Možda krene i tenisačicama, bilo bi vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:22