FANTASTIČAN NIZ

ČILIĆEVA TRI NAJBOLJA TJEDNA KARIJERE 'Igram tenis kao kad sam bio deveti igrač svijeta'

Goran Ivanišević je najzaslužniji za sjajan tenis Marina Čilića u 2014. godini

Sredinom trećeg seta, nakon što je Marin Čilić izgubio break prednosti za 2-2, Goranovo lice govorilo je sve. Prvi put otkako je u trenerskoj ulozi izgledao je kao da bi najradije sam uzeo reket u ruke i rekao “biži ča, prika, ja ću nastavit’ dalje”. Čilić je igrao finale Delray Beacha, treći finale u tri tjedna, ali nakon tri sata muke protiv Kevina Andersona ponovno smo proklinjali servis i neodlučnost da završi stvari. Ako je Goran Ivanišević rekao da bi se on, da je izgubio od Simona u Melbourneu na onakav način, vezao za prugu i čekao vlak, u slučaju poraza od Andersona “igrač-Goran” ne bi bio ništa milostiviji prema samome sebi.

I takav, “stari” Čilić, koji je u najduljem finalu u 22-godišnjoj povijesti turnira uprskao milijun prilika, servis za meč i četiri meč-lopte u drugom te break viška u trećem setu, došao je do sjajnog postignuća. Pobjedom 7-6(6), 6-7(7), 6-4 najbolji hrvatski tenisač osvojio je i drugi naslov sezone. Zagreb, Rotterdam, Delray Beach. Naslov, finale, naslov. U tri je tjedna osvojio 800 bodova, samo 330 manje nego u cijeloj, doduše osakaćenoj 2013.

- Bila su ovo tri duga tjedna. Presretan sam ostvarenim, igrao sam ponajbolji tenis života. Sada ću malo uživati i odmoriti se - izjavio je Čilić.

Iako je iza njega tri tjedna punog rasporeda, Marin ne može pobjeći od činjenice da je njegov tenis u finalu miljama daleko od onoga što mu Ivanišević pokušava usaditi. Kako je meč išao prema kraju i kako je snaga kopnila, tako je i servis nestajao. Čilić u cijelom meču niti jednom nije došao na mrežu nakon servisa, a ni kroz igru s osnovne linije nije pokazivao dovoljno inicijative za preuzimanjem rizika. Takav tenis, pogotovo bez pravog servisa, sigurno ga neće vratiti u Top 10.

Spreman za velike stvari

S druge strane, nakon tri uzastopna finala, nepravedno mu je tražiti mane. Na Floridi su vladali potpuno drugačiji uvjeti od europske dvorane. Vjetar, u subotu i vlaga, a jučer temperatura od 28 stupnjeva na početku meča... Sve je to Čilić apsorbirao i otišao do 11. ATP naslova. I taktički gledano, protiv igrača Andersonova tipa, igrača koji mu je na kraju mnogo toga poklonio, ziheraška taktika ima rezona, pogotovo u vjetrovitim uvjetima kakvi su vladali u nedjelju.

- Osjećam da ponovno igram tenis na tragu onoga kakav sam igrao kada sam bio deveti igrač svijeta - rekao je nakon finala.

Trenutačno je 25., ali je već napravio finu bodovnu zalihu za nastavak sezone. Nakon deset dana odmora, čeka ga prvi Masters 1000 turnir sezone u Indian Wellsu. S obzirom da do kraja sezone brani samo 610 bodova, od čega 565 otpada zaključno s Wimbledonom, jasno je da je Čilić napravio savršenu pripremu za velike stvari.

Rezultati na Mastersima

Danas deseti igrač svijeta Tsonga ima 2785 bodova. I zato će Čilić, ako misli loviti Top 10, morati napraviti velike rezultate na najvećim turnirima.

Primjerice, finale Masters 1000 turnira donosi 720 bodova, samo 80 manje nego što je on osvojio u tri gotovo savršena tjedna. Čilić na Mastersima nikada nije otišao dalje od četvrtfinala i oni su sigurno jedan od razloga zašto već pet godina nije među deset najboljih. S tenisom koji je prikazao u posljednjih dvadesetak dana i pobjedama nad Murrayjom, Tsongom, Haasom ili Isnerom, pa i pobjedom nad Andersonom, Čilić pokazuje da zna kojim putem krenuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:21