PRIPREME ZA AUSTRALIJU

'BUM-BUM' ČILIĆ Goran Ivanišević: 'Želim da Marin servira poput Samprasa i da juri na volej!'

'Jako je dobra stvar što mu je u Parizu išao servis jer da nije, možda bi mislio da mu ja solim pamet bezveze. Ali imao je 40 asova u dva meča, a prvi i drugi servis bili su mu za 20 km/h brži nego prije'
 Ronald Goršić / CROPIX

Predstavljen je novi teniski PRO Camp Goran Ivanišević, koji će u sklopu Umag Tennis Academyja, a kako mu samo ime kaže, voditi najuspješniji hrvatski tenisač Goran Ivanišević. Nastavak je to Goranova povratka u hrvatski tenis, započetog angažmanom u HTS-u ulogom koordinatora mlađih selekcija, no njegov će primarni posao ipak biti - Marin Čilić.

Wimbledonski pobjednik prihvatio se uloge trenera s punim radnim vremenom, a za malo manje od tri tjedna počinje nova teniska sezona, prva prava zajednička.

- Očekujem puno pozitivnih stvari u 2014. Marin ovu treba zaboraviti, ne toliko teniski koliko zbog ostalih negativnih stvari. Ovo mu je nova karijera, novi početak, novi život - istaknut će Ivanišević.

Nakon što je, na koncu ipak donekle pozitivno, završila saga oko Čilićeva nesretnog dopinškog slučaja, Goran i Marin posljednja su tri tjedna radili punom parom kako bi spremni dočekali start nove sezone. Najviše su, kaže Goran, radili na servisu, koji bi teoretski trebao biti Marinovo jako oružje, ali to nije bio proteklih sezona.

- To smo riješili u deset minuta korekcijom bacanja lopte niže i prema naprijed, tako da se više neće na servisu savijati kao stablo u oluji - slikovito je Goran dočarao dosadašnji vizualni identitet Čilićeva servisa.

Zanimljivo, uspjeli su dakle to riješiti u 10 minuta, a Čilić i bivši trener Bob Brett nisu uspjeli ništa popraviti u nekoliko godina...

- E, to je i meni misterij. Možda zato što ga je Bob tjerao da servira kao ja, a to ne može jer ja kod servisa spajam noge, Marin ne, on se više spušta u koljenu. Zato sam Marinu pustio video Samprasova servisa, koji je najsličniji njegovu, pokazao mu gdje Pete baca loptu. Nije samo to, s Bobom se tu dosta loših stvari radilo što se tiče Čilićeve igre. Ja se nisam mogao niti sam se htio u to miješati, ali sada je to prošlost, sad može i sigurno hoće igrati drugačije.

Kako god, pomoglo je. Pomaci su se vidjeli već na posljednjem turniru u 2013.

- Jako je dobra stvar što mu je u Parizu išao servis jer da nije, možda bi mislio da mu ja solim pamet bezveze. Ali imao je 40 asova u dva meča, a prvi i drugi servis bili su mu za 20 km/h brži nego prije, drugi sad ide oko 180. No takav servis zahtijevat će i drugačiju vrstu igre, njime će dobivati puno kraćih reterna, tzv. mrtve lopte i morat će biti agresivniji u njhovu rješavanju.

U prijevodu, trebao bi Marin više ići prema naprijed, biti češće na mreži, pa se i na tome radilo.

- U zadnjih mjesec dana udario je valjda 3.000 voleja, a u sljedećih tjedan dana će još 5.000. Na to smo se koncentrirali, da igra servis i volej, ali također i da vrati bekhend kakav je imao prije tri godine, kada je bio jedan od boljih bekhenda na Touru.

Nakon mjesec dana Zagreba danas će se Goran i Marin preseliti u Umag i tamo dočekati putovanje prema Australiji.

- Letimo već 22. prosinca. Čak ni kad sam ja još igrao, nisam tako rano išao "dolje". Ovo će mi biti valjda prvi Božić u životu da nisam doma.

Turniri u Brisbaneu i Sydneyju bit će testovi uoči Australian Opena, gdje je Marin 2010. polufinalom ostvario svoj najbolji Grand Slam rezultat.

- On je igrač kojem bi sve ispod drugog tjedna bilo kojeg Grand Slam turnira bilo neuspjeh. No podloga u Australiji mu najviše odgovara i tu očekujemo puno. Ima dva turnira prije, bit će mečeva, bit će spreman, zdrav je...

'Sada naše nade neće morati u Španjolsku i SAD'

Kao dio obogaćivanja sadržaja umaške teniske akademije, "najmodernijeg teniskog centra u ovom dijelu Europe po broju i kvaliteti terena te ostaloj teniskoj infrastrukturi", kako kažu sami za sebe, od 2014. će biti uključen i PRO Camp Goran Ivanišević.

- Želimo se ravnopravno nositi s bilo kojom teniskom akademijom u svijetu, tako da naši tenisači ne moraju ići u SAD, Španjolsku ili bilo gdje drugdje, već da sve što trebaju, imaju tu kod nas - istaknuo je Goran, koji će aktivno sudjelovati u kampovima.

- Svjesni smo da je on uzor mnogim mladim igračima te se veselimo što će kroz kampove svoje iskustvo i znanja moći prenijeti našim polaznicima - dodao je direktor Umag Tennis Academyja, Alen Greblo.

Svaki kamp trajat će tjedan dana, a održavat će se tijekom tri tjedna u srpnju (prije, tijekom i nakon ATP turnira u Umagu) i tri tjedna u rujnu. Kampovi će uključivati četiri sata teniskog treninga dnevno uz osobno Goranovo prisutstvo i savjetovanje, ukupno 24 sata treninga i 9 sati kondicijskih vježbi. Također, kvalitetu i osobni pristup potvrđuje činjenica da na jedan teren i jednog trenera dolaze samo 4 polaznika.

Kampovi su otvoreni za hrvatske, ali i za strane tenisače u svim uzrastima, dakle od polaznika i juniora do profesionalaca, ali također mogu doći i treneri te se dodatno usavršavati.

'Nisam htio završiti na YouTubeu'

Tijekom prošlotjednog turnira u Londonu Ivanišević je gostovao i na utakmici West Bromwich Albiona, nogometnog premierligaša čiji je veliki navijač. Ovo mu je bio prvi posjet WBA-ovu stadionu...

- Bilo je malo treme, pogotovo u poluvremenu kada sam izašao na travnjak pred navijače - kaže Goran, koji je gledao utakmicu protiv Manchester Cityja.

Sudjelovao je i u simboličnoj humanitarnoj nagradnoj igri - trebao je sa 15-ak metara na golu pogoditi rupe veličine prozora.

- Trava je bila vlažna pa sam više od ciljanja pazio da se ne okliznem jer nisam htio pasti na guzicu pa završiti na YouTubeu.

Tea Pavličić bi trebala igrati za Hrvatsku

Tea Pavličić, kći nažalost preminulog hrvatskog nogometnog reprezentativca Dubravka Pavličića, jedna je od brojnih mladih nada ženskog tenisa. Trenutačno je nada španjolskog tenisa jer obitelj Pavličić je ostala živjeti tamo, ali mogla bi biti nada hrvatskog tenisa.

- Ovih dana su tražili kontakt sa mnom pa ćemo vidjeti. Doduše, ja nisam zadužen za ženski tenis, ali svaki talent nam je dobrodošao, a zašto bi igrala za Španjolsku ako može kod nas i za nas? No kažem, nije na meni već na HTS-u da napravi prvi korak, oni odlučuju.

Tea je 12-godišnjakinja, ponajbolja je u svom uzrastu u Španjolskoj. Zasad na turnirima igra pod zastavom Furije, tamošnji savez bi htio da tako bude i u budućnosti, pa je trenutačno u procesu dobivanja državljanstva.

Tea i mama Višnja radije bi ipak za Hrvatsku. Uostalom, Tein stariji brat Tin (16) već je zaigrao za nogometnu kadetsku reprezentaciju Hrvatske. Na potezu je HTS...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:38