TRIJUMF U IZMIRU

BORNA ĆORIĆ BLIZU 100 NAJBOLJIH 'Treba mi još jedan veliki rezultat, Basel i Beč su prilika'

Postao je najmlađi Hrvat s naslovom na Challengeru. U nedjelju je imao 17 godina i 308 dana, a Mario Ančić je u veljači 2002., kada je osvojio Beograd, bio devet dana stariji
 Ronald Gorsic / CROPIX

Pokidao je živce svim navijačima koji su uz internetske streamove gledali njegov prvi pravi finale. Futuresi su apsolvirana razina turnira za Bornu Ćorića, a kako je krenuo, neće se dugo zadržati ni na Challengerima.

U finalu Izmira svladao je Tunižanina Jazirija 6-1, 6-7(7), 6-4, uzeo prvi naslov na Challengerima i došao do najboljeg renkinga karijere. Od ponedjeljka je 140. igrač svijeta. Dok je čekao let za Zagreb, još uvijek je vrtio film nevjerojatnog finala.

- Gazio sam ga u prvom setu i vrlo dobrog tenisača, dečka koji je u Top 100, učinio nemoćnim. Uspio sam upropastiti pet-meč lopti, ali nakon svega sam ipak pokazao da sam bolji igrač od njega - ističe Ćorić i analizira propuštene prilike u drugom setu:

- Kratku loptu s kojom mi je spasio meč-loptu na 6-3 u tie-breaku nisam u životu vidio. Kod 6-5 sam trebao zabiti volej, ali sam se, da oprostite, ‘usrao’. Kod 7-6 sam ga nevjerojatno lobao, a ni sada mi nije jasno zašto nisam otišao na mrežu. Zbog svega ovoga je na kraju bilo slađe osvojiti naslov, a Jaziri je definitivno dobar, ali čudan, nepredvidiv igrač.

Dolazeći u Izmir Borna nije očekivao ovako dobar rezultat.

Naslov uz loš servis

- Na Davis Cupu sam odigrao solidan meč, ali na zemlji. Uz iznimku US Opena, na betonu nisam bio više od četiri mjeseca pa sam se iznenadio kako sam dobro odigrao, pogotovo u prva tri kola te finale. Uz to, cijeli sam tjedan loše servirao, a svejedno sam došao do naslova.

Taj mu je naslov omogućio i zgodnu crticu u teniskoj biografiji. Naime, postao je najmlađi Hrvat s naslovom na Challengeru. U nedjelju je imao 17 godina i 308 dana, a Mario Ančić je u veljači 2002., kada je osvojio Beograd, bio devet dana stariji.

- Super podatak, nisam imao pojma! Jako mi je drago čuti takve stvari, ali bilo bi veoma glupo da se time zadovoljim. To mi može poslužiti samo kao poticaj za dalje, ništa više.

S osvojenih 110 bodova (za usporedbu, polufinale ATP 250 turnira donosi 90 bodova) Ćorić se vratio na poziciju drugog tinejdžera svijeta na ATP listi. Ispred je samo Kyrgios (objavio da ranije završava sezonu zbog “emocionalne ispražnjenosti”), a iza Zverev, Nishioka...

- Pratim te igrače, ali ne opterećujem se time gdje je tko. Svatko ima svoj put i svoju karijeru. Eto, Zverev je u Turskoj izgubio 6-3, 6-2 od dečka kojeg sam ja u drugom kolu dobio 6-0, 6-1, ali to ne znači da neće doći u, primjerice, Basel i odigrati polufinale. Basel bi trebao biti jedno od njegovih preostalih odredišta do kraja sezone. Radi se i na pokojoj pozivnici, pa bi još mogao osjetiti ATP Tour u Beču te na jakom švicarskom turniru.

Status nositelja

- S ovom bih igrom i na tim turnirima mogao napraviti dobar rezultat. Vidim da sa solidnim Top 100 igračima mogu igrati sasvim ravnopravno, i to je sjajna spoznaja.

Nastavi li igrati kao u posljednja dva mjeseca, Ćorić bi uskoro i sam mogao biti u tom društvu.

- Idemo polako. Ovaj renking mi omogućuje status nositelja na većini Challengera, a to je jako bitno. Do kraja godine branim još dosta bodova (88, op. a.). Da ne obranim ništa, ne mogu pasti ispod 170. mjesta. Naravno, ako se ukaže prilika, napast ću i Top 100, ali za to će mi trebati jedan veliki rezultat.

Uspije li mu to, Borna će još jednom dokazati da kristalna kugla Gorana Ivaniševića radi nepogrešivo. Kada je uoči sezone u intervjuu za Jutarnji rekao da očekuje Bornu u Top 100, čak su i u Borninu timu rekli da je to vrlo težak zadatak.

- Bit će mi drago ako se pokaže da je Goran stvarno prorok - kroz smijeh je poručio Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:10