ČETIRI SKAKAONICE

VIDEO: SLOVENIJA JE VEĆ SLAVILA, A ONDA SE UKAZAO ON Nijemac prvi domaći pobjednik nakon 13 godina!

 AFP

U vrlo uzbudljivom natjecanju u Oberstdorfu slavio je Nijemac Severin Freund sa 307.2 boda ispred Austrijanca Michaela Hayboecka koji je skupio 304.2 boda te favorita za pobjedu, Slovenca Petera Prevca koji je treće mjesto osvojio sa 299.9 bodova.

Ova je pobjeda masu domaćih navijača bacila u pravi delirij, budući da je Freund prvi Nijemac nakon 13 godina koji je slavio na prvoj postaji Novogodišnje turneje. Zadnji kojem je to uspjelo bio je legendarni Sven Hannawald koji je svoju pobjedu ostvario prije renovacije skakaonice u 2003. godini.

Nakon prve serije vodeći je bio Peter Prevc, ali su njegovu prednost odličnim skokovima u drugoj seriji poništili Hayboeck (139 metara) i Freund (137,5 bodova). No, treba napomenuti da se posljednjih devet skakača moralo nositi s čestim, gotovo bizarnim promjenama zaletišta jer se žiri uplašio predugih skokova i potencijalnih ozljeda.

Prije nego što je skakao deveti iz prve serije zaletište su s broja 15 smanjili na 13. Nakon što su Kasai i Gangnes skočili 133,5, odnosno 135,5 metara, žiri je ponovno smanji zaletište, ovaj put na broj 10. To nije obeshrabrilo Hayboecka koji se sa 139 metara pobrinuo za najduži skok dana pa je žiri ponovno smanjio zaletište, ovaj put na broj devet.

Kada je Freund skočio 137,5 metara s tog mjesta, bilo je za očekivati da će žiri još jednom smanjiti zaletište, ali su ga umjesto toga povećali na broj 12, valjda zbog drugačijeg smjera kojim je puhao vjetar. Ako ne zbog toga, onda nam stvarno nije jasno zašto.

U svakom slučaju, Freund je zasluženo došao do pobjede, a sljedeća stanica Turneje biti će u Garmisch-Partenkirchenu gdje se natjecanje tradicionalno održava na Novu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 14:37