BORBE OKO RINGA

Tomasović: Pijetraj me nije htio na EP-u

Prošlotjedno izbacivanje splitskog BK Pit Bull iz Hrvatskog boksačkog saveza (HBS) nije ni bez temelja, ni bez presedana u hrvatskom sportu, ali nikako ga ne treba prihvatiti kao univerzalni recept za rješavanje problema.
 Dragan Matić / cropix

Nakon višegodišnjeg pokušaja discipliniranja splitskog sportskog kolektiva čelnici HBS-a izgubili su živce i posegnuli za drastičnom kaznom. A Splićani nisu marili što svojim ponašanjem na svakom koraku daju pregršt povoda za sankcioniranje. Posljednji takav slučaj dogodio se početkom svibnja u Sarajevu.

- Na Memorijalu Hakije Turajlića u Sarajevu BK Pit Bull protupropisno se predstavio pod hrvatskom umjesto klupskom zastavom. Superteškaš Marko Tomasović je, ktome, boksajući u Sarajevu ignorirao izbornikov poziv na kontrolni meč u Otočac - kaže glavna tajnica HBS-a Melita Lochert.

Čelnici Pit Bulla Marko Žaja i Ante Matas skloni su HBS-ov dekret tumačiti pokušajem da se uoči lipanjskog Europskog prvenstva u Moksvi iz reprezentacije izbaci hrvatski superteškaški prvak Marko Tomasović, kako bi se u nacionalnoj momčadi našlo mjesto za Dina Mansoura, štićenika izbornika Leonarda Pijetraja.

- Odluka HBS-a je neutemeljena i apsurdna, ali očito je to bio jedini način da uslišaju Pijetrajevu želju i izbace me iz reprezentacije za EP. Nisam još odlučio što ću učiniti i za koga ću boksati jer HBS ionako ne organizira nikakva natjecanja. Zasad sam se više posvetio kickboxingu. Prošlog vikenda u Sesvetama sam postao hrvatski prvak i proglašen sam najboljim borcem prvenstva. A zanimljivo, tamo nije bilo Šivolije - objašnjava Tomasović, aludirajući na epizodu s nedavnog hrvatskog prvenstva u Omišlju na kojem je Mario Šivolija kao predstavnik organizatora i član Izvršnog odbora HBS-a samoinicijativno proglasio nekadašnjeg reprezentativnog kolegu najboljim boksačem.

Nekadašnji svjetski doprvak u poluteškoj kategoriji u međuvremenu je morao napustiti Izvršni odbor i to iz proceduralnih razloga, iako se njegov opoziv iz boksačke vlade poklopio s njegovim prelaskom u opoziciju vladajućem predsjedniku.

General-pukovnik Mladen Kruljac nastavlja vojnički kruto upravljati boksačkim savezom. Poznavajući sve to društvo koje vodi, teško da mu mnogo toga možemo zamjeriti.

Tvrdnja

1. Odluka HBS-a o izbacivanju BK Pit Bull je bez presedana

2. Šivolija je morao otići iz Izvršnog odbora jer je bio neposlušan

3. Sve je to smislio Pijetraj da Tomasovića ne mora voditi na EP

4. Pijetraj nije obrazovan, niti kvalificiran da bi bio izbornik

Činjenica

1. Prije ovako drastične kazne HBS je izrekao cijelu seriju blažih sankcija koje očito nisu imale učinak na dužnosnike BK Pit Bull

2. Organ državne uprave odmah je upozorio na protupropisnost Šivolijina imenovanja u Izvršni odbor HBS-a

3. Izbornik je autonoman u odlučivanju i nije mu trebao skandal da izbaci Tomasovića iz reprezentacije

4. Ne, Pijetraj nema diplomu. Ima samo svjetskog i europskog prvaka i maksimalne tri AIBA-ine trenerske zvjezdice (jedini u Hrvatskoj)

Sporno

1. Zar ne bi bilo pravednije izbaciti iz HBS-a samo prijestupnike, a ne kompletan klub?

2. Zašto je Izvršni odbor tako dugo ignorirao upozorenje organa državne uprave?

3. Kako je Tomasović lani nastupio na SP i MI iako nije bio hrvatski prvak?

4. Zar bi itko preispitivao Pijetrajeve reference da je Tomasovića poveo na EP?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:39