MAJSTOR GOLFA

Tiger Woods opet počinje govoriti palicom

Navijači i suigrači zaželjeli su mu dobrodošlicu, a jedini hladan doček doživio je u ‘Klubu supruga’. Tiger Woods će se nakon pet mjeseci ponovno natjecati
 AFP

ZAGREB - U ponedjeljak je došao na suočenje sa 200 novinara gladnih odgovora na sva pitanja u kojima su bile riječi poput “terapija”, “lijekovi” i “skandal”. Za njegov “drive” i “swing” (zamah, da ne bi bilo zabune) malo je koga bilo briga. Do četvrtka se kao golfer osjećao samo u onim trenucima kad je trenirao. Tada je opet sve bilo kao u dobra, stara, predskandalozna vremena. Pratilo ga je nekoliko tisuća obožavatelja, a poneki od njih povicima su mu poželjeli dobrodošlicu.

Više-manje sve je bilo kao prije. Suparnici su ga dočekali uz stisak ruke i tapšanje po ramenu. Rijetkim prijateljima s Toura, poput Marka O’Mearae, pao je u zagrljaj. Provokacija nije bilo. Golf nije takav sport. Tu nema mjesta za “trash-talk”.

Tiger Woods se u četvrtak vraća u akciju. Onu akciju koja mu je inicijalno donijela planetarnu popularnost i učinila ga najbogatijim sportašem od Velikog praska do danas. Od četvrtka će se, barem na nekoliko sati, morati brinuti isključivo o tome koliko će snažno i precizno udarati lopticu i koju će palicu izabrati za pojedini udarac. “Birdie” (ne radi se o umjetničkom imenu neke gospođice čijim čarima nije mogao odoljeti) će mu postati najbolja prijateljica, dobro bi mu došao i poneki “eagle”, a mogli bismo ga vidjeti u ekstazi ako pogodi “hole-in-one” (ne radi se o novoj seks-igrici).

Sve će opet biti kao što je bilo nekad, a opet nekako drugačije. Ovogodišnji Masters u Augusta Nationalu, prvi od 14 Grand Slam naslova što ga je Woods donio u kolekciju davne 1997., ipak se razlikuje od svih dosadašnjih. Svi žive u iščekivanju Tigerova prvog udarca nakon petomjesečnog izbivanja s turnira.

Woods će na teren izaći u pretposljednjoj skupini, zajedno s domaćim dečkom Mattom Kutcharom i Korejcem K. J. Choijem.

- Šalio sam se s prijateljima da bi baš bilo fora igrati s Tigerom u skupini. Puno puta sam već bio u toj situaciji i neće biti ništa drugačije nego prije. Kao i obično, pozdravit ću ga na korejskom i zaigrati - rekao je Korejac.

Woods je, zasad, hladno dočekan jedino u “Klubu supruga” gdje prvi put od njihova vjenčanja 2004. neće biti Tigerove prevarene supruge Elin. Može li u takvim okolnostima, nakon što pet mjeseci nije nastupao, opet biti konkurent za pobjedu?

Kladioničari ga, bez obzira na sve, smatraju favoritom za “Zeleni sako” koji je odjenuo već četiri puta.

- Ne bi me iznenadilo kada bi se našao u skupini igrača koji će se boriti za naslov i ne bih bio iznenađen kada bismo ga vidjeli u najboljem izdanju svih vremena. No, mora postojati i sumnja. Morat ćemo čekati do nedjelje da bismo doznali - zaključio je trostruki Grand Slam pobjednik Padraig Harrington.

GRAND SLAM

Još nije poput Rogera Federera

Za razliku od Rogera Federera, Woods još nije dostigao rekord po osvojenim Grand Slam naslovima. Stao je na 14 i četiri ga naslova dijele od izjednačenja s legendarnim Jackom Nicklausom.

Svih 14 Tigerovih Grand Slam naslova:

US Masters: 1997., 2001., 2002., 2005.

US Open: 2000., 2002., 2008.

Open Championship: 2000., 2005., 2006.

PGA: 1999., 2000., 2006., 2007.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:29