KUCNUO JE ČAS

Sve je spremno: Prva europska medalja čeka Blanku

Nedjeljni večernji program na EP-u otvaraju skakačice u vis finalom koji počinje u 19.30 sati
 AFP

BARCELONA - Blanka Vlašić sve je vrijeme oprezna s najavama Europskog prvenstva, no prema većini statističkih pokazatelja, prvi je favorit finala visašica. Vlasnica je najboljeg rezultata na kontinentu, u Dijamantnoj ligi ne zna za poraz, a vodeća je i prema brojnim pokazateljima. No, nije sigurna u sebe kao inače. Ili nam samo šalje takve informacije.

‘Vrlo sam oprezna’

- Ne znam niti jedan drugačiji statistički podatak od vas, nemam što reći na tu temu - odgovorila je Blanka, dodajući da je i dalje vrlo oprezna.

Možda ta nesigurnost izlazi i iz neobičnog podatka da jedna od najboljih skakačica u vis svih vremena, koja ima po dva svjetska zlata i na otvorenom i u dvorani, još nema niti jednu seniorsku medalju s europskih prvenstava. Valjda je došao dan kada će se promijeniti i taj statistički podatak i prestane se ponavljati. S druge strane, niti glavna konkurentica Ariane Friedrich nije se razmetala velikim ili bahatim izajvama.

- U dobroj sam formi i sve više uspijevam povezati glavu i tijelo. Prvakinja Njemačke nije željela govoriti o taktici koju je pripremila za finale. Poznato je da voli kockati i u natjecanja krenuti na velikim visinama, oko 190 cm ili višim.

Osim Hrvatice i Njemice još je samo jedna finalistica ova sezone letjela preko dva metra, a to je domaća nada Ruth Beitia.

- Vlašić i Friedrich su u dobroj formi, vidjelo se to i u kvalifikacijama, ali Ruth je spremna za njihov izazov. Vidjet ćemo što će biti. Ako se riješi pritiska javnosti, sve je moguće - zagonetno je rekao Beitijin trener Ramón Torralbo.

‘Skače’ 12 zemalja

Nedjeljni finale Europskog prvenstva u skoku u vis bit će zanimljiv i po tome što svih dvanaest natjecateljica dolazi iz različitih zemalja. Vidjet ćemo po jednu Belgijku, Španjolku, Estonku, Njemicu, Grkinju, Izraelku, Ruskinju, Švicarku, Šveđanku, Turkinju, Ukrajinku i, naravno, Hrvaticu.

BLANKA NA EUROPSKIM PRVENSTVIMA

München 2002. godine - peto mjesto

Iako prema godinama još uvijek juniorka (nekoliko tjedana ranije je u Kingstonu obranila naslov svjetske prvakinje) u Münchenu nije ispunila svoja očekivanja. Kiša je pokvarila natjecanje, zbog pljuska su skakačice bile mokre do kože i to se odrazilo na rezultatima. Preskočila je tek 189 centimetra, ali po onakvim uvjetima, tada još uvijek neiskusna, Blanka teško da je mogla bolje.

Göteborg 2006. godine - četvrto mjesto

Od početka karijere za Blanku Vlašić lijepe se podaci “prvi put”. Tako se prije četiri godine prvi put u povijesti skoka u vis na velikim natjecanjima (europskim, svjetskim i olimpijskim) dogodilo da je jedna skakačica preskočila više od dva metra (u ovom slučaju bio je to 201 centimetar) i ostala bez medalje. U pravu ste, i ta “nesreća” dogodila se baš Blanki.

Četiri konkurentice za zlato u skoku u vis

Blanka Vlašić (Hrvatska)

Osobni rekord: 208 cm

Rekord sezone: 203 cm

Aktualna svjetska prvakinja i na otvorenom i u dvorani, vodeća je europska visašica ove godine i prvi favorit za pobjedu u Barceloni

Ruth Beitia (Španjolska)

Osobni rekord: 202 cm

Rekord sezone: 200 cm

Domaća nada zbog koje se očekuje i više od 40 tisuća gledatelja na stadionu. Osvaja medalje, ali nikada nije bila zlatna. Barcelona očekuje čudo

Ariane Friedrich (Njemačka)

Osobni rekord: 206 cm

Rekord sezone: 202 cm

Njemačka policajka koja voli skakati sa sunčanim naočalama, najveća je prijetnja Blankinim snovima o zlatnoj medalji, ali se sad ne razmeće izjavama

Tia Hellebaut (Belgija)

Osobni rekord: 205 cm

Rekord sezone: 195 cm

Olimpijska prvakinja i braniteljica naslova osvojenog 2006. godine, 13 mjeseci je pauzirala zbog rođenja kćerke Lotte koja će ju gledati s tribina





Marić: Napokon sam postao bacač

U nedjelju će u finalu (19.45) biti i bacač diska Martin Marić

BARCELONA - Bacač diska Martin Marić ostvario je svoju ambiciju koju nam je proljetos najavio. Želio je da obaranjem hrvatskog rekorda i ulaskom u finale EP-a napokon može uskliknuti: “Više nisam nezaposleni politički ekonomist, nego bacač diska!”.

Drugi uvjet iz svoje ambicije ispunio je u subotu kada je hicem od 62 metra i 27 centimetara izborio 11. mjesto. Četvrti je to finale za Hrvatsku na ovom prvenstvu, koje je za nas postalo daleko najuspješnije. Hrvatska atletika napokon izgleda kao da ima reprezentaciju, i uz konstantni napredak današnje generacije voljeli bismo i da se poprave rezultati u trčanjima. Ostala dvojica diskaša nisu uspjeli. Roland Varga bio je 14. (60,76), a mladi Marin Premeru tek 30. (58,03).

- Žao mi je zbog njih jer smo si nas trojica međusobno najveća motivacija. Kako ću propustiti trening kada znam da oni stalno popravljaju svoje rezultate - kazao je Marić, uz nadu da će se financijska situacija oko njega popraviti kako bi OI u Londonu 2012. dočekao spreman za još bolje rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:09