SUMNJA SE I NA BOLTA

SVAKI TREĆI ATLETIČAR NA SP-u PRIZNAO DA SE SVJESNO DOPINGIRA Šokantni rezultati studije o dopingu

Skoro trećina atletičara koji su sudjelovali na Svjetskom prvenstvu 2011. priznali su u anonimnoj anketi dopingiranje tijekom 12 mjeseci koji su prethodili natjecanju u Daeguu.

Do ove zastrašujuće brojke došla je istraživačka ekipa koja je anketirala više od 2000 sportaša tijekom prvenstva u Koreji. Još veću sablazan izaziva podatak da im je Svjetska antidopinška agencija (WADA), koja ih je angažirala (!), zabranila objaviti studiju s tim podacima. Nakon jednogodišnje borbe dio znanstvenika je podatke krišom dostavio New York Timesu (NYT). Osim što je svijet dobio još jednu potvrdu da se puno više sportaša izvuče od kazne nego što ih se uhvati s rukama u pekmezu, saznao je i da WADA (uz organizacije koje zastupa i koje stoje iza nje) možda i nije toliko revna u borbi protiv dopingiranja kao što mnogi misle.

John Hoberman sa Sveučilišta Teksas, stručnjak za preparate koji poboljšavaju izvedbu sportaša, tvrdi da rezultati studije ruše predodžbu da se dopingira samo šačica sportaša. - Ili sport zapošljava veliki broj devijanata ili se radi o uobičajenom ponašanju normalnih ljudi, tvrdi Hoberman

Metodologija istraživanja je bila jednostavna. Sportaši su odgovarali na jedno od dva pitanja koja su vidjeli na tabletu. Prvo je bilo: “Je li vaš rođendan između siječnja i lipnja?”, a drugo “Jeste li svjesno prekršili antidopinška pravila u posljednjih 12 mjeseci?” Na isti način ispitivani su sudionici atletskog natjecanja u okviru Svearapskih igara u Dohi u kojoj je čak 45 posto njih priznalo dopingiranje.

Zaključak znanstvenika je da se u stvarnosti dopingira još veći broj sportaša nego što su pokazali njihovi podaci.

Hoće li Bolt smjeti trčati na OI u Riju?

Pokaže li se da Svjetska antidopinška agencija (WADA) može biti odlučna u prijetnji i ako se ništa ne promijeni u borbi Jamajke protiv jednog od najvećih zla modernog sporta, Olimpijske igre u Rio de Janeiru mogle bi proći bez Usaina Bolta, Shelly Ann Fraser-Pryce i ostatka najuspješnije sprinterske nacije.

Šest zlatnih medalja osvojenih u sprinterskim disciplinama u Moskvi u sjeni su alarmantnih vijesti o slaboj antidopinškoj kontroli na Jamajci.

Niz godina dio javnosti izvrsne rezultate jamajčanskih atletičara povezuje s korištenjem zabranjenih sredstava, a novi argument za te tvrdnje stigao im je s “lica mjesta”. Renée Anne Shirley, bivša šefica Jamajčanske antidopinške agencije (JADCO) je za američki Sports Illustrated napisala da je agencija u pet mjeseci, od veljače 2012. do početka Olimpijskih igara u Londonu, izvela samo jedan jedini “out-of-competition” test. Zabrinjavajuće jer je poznato da se varalice češće dopingiraju tijekom treninga i priprema nego na natjecanjima.

Shirley piše i da nitko iz JADCO-a niti iz Vlade nije htio odgovoriti na njene primjedbe te je ubrzo napustila agenciju. “Aktualni program, iako poboljšan, izvrgava Jamajku ruglu i širi plamen sumnje”, napisala je još, dodavši da nedavni pozitivni testovi Veronice Campbell-Brown, Asafe Powella, Sherone Simpson pokazuju da je “samo bilo pitanje dana kada će nas zadesiti katastrofa”.

Bez ozbiljne antidopinške kontrole svaka sumnja je opravdana pa je logično WADA traži hitnu reakciju Vlade Jamajke. Ili će ih prijaviti MOO-u zbog odbijanja suradnje.

Tyson Gay pozitivan na steroid

Američki rekorder na 100 metara Tyson Gay bio je pozitivan na anabolički steroid, vjerojatno na testosteron ili neki od njegovih prethodnika. Novost je i da je Gay pao na dva testiranja. Uzimanje steroida kažnjava se dvogodišnjom suspenzijom, maksimalnom kaznom za prvi prijestup.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:34