KVALIFIKACIJE ZA EP

Rukometaši jedva do pobjede u Litvi!

Bila je to tvrda utakmica u kojoj se Hrvatska jako mučila u fazi napada, a u prvih su 14 minuta Golužini igrači tako postigli samo dva gola
Bec, 310110.Austrija je domacin EURO 2010 u rukometu od 19-31 01.10. U Becu se igraju utakmice poufinala i finala. Polufinale su izborile reprezentacije Islanda, Francuske, Poljske i Hrvatske. U polufinalnim utakmicama finale su izborile reprezentacije Francuske i Hrvatske.Utakmica izmedju Hrvatske i Francuske.Na slici: Vedran Zrnic.Foto: Damir Krajac / CROPIX
 Damir Krajac / CROPIX

VILNIUS - Koliko ste samo puta čuli izlizanu uzrečicu "Danas svi igraju rukomet, nogomet, košarku...“ i pomislili da vam autor te izjave "prodaje maglu“? Da, često pokazuje da sportski liliputanci mogu velike lupiti po glavi kada oni to najmanje očekuju. Put u Litvu hrvatske rukometne reprezentacije svi smo doživljavali kao ekskurziju, a 40 minuta u Siemens Areni nitko nije razumio što se događa službeno drugoj reprezentaciji svijeta.

Litva je krenula agresivno, s dubokom 3-2-1 ili čak 3-3 obranom koja je našim rukometašima tradicionalno neugodna. Napadi su nam bili bezidejni poput plana gospodarskog oporavka najdraže nam vlade. Prvi gol smo dočekali tek u desetoj minuti (1-3), a Golužin time-out u 13. minuti pokazao je koliko su stvari izgledale dramatično... Kada je kod 9-4 za Litavce Duvnjak zaradio i isključenje, stvari su postale još ozbiljnije. Srećom, Litavci su prikazali zavidnu razinu konfuzije, a tanašni organizator igre Malašinskas do kraja utakmice napravio pregršt grešaka. Utučeni mladić nakon utakmice nije pronalazio utjehu.

- Dao sam sve od sebe, ali na kraju sam svoju momčad ostavio na cjedilu. Mi nismo isti rukometni svijet kao i Hrvati, ali imali smo veliku priliku jer su nas podcijenili - neutješan je bio plavokosi mladić.

Njegovim padom Hrvati su stigli do nekoliko laganih golova, par kontri koje su do tada mogli samo sanjati. Do poluvremena su stigli na minus 2. Prvo izjednačenje stiglo je u 36., ali do posljednjih deset minuta Golužini se izabranici nisu uspijevali odvojiti. Ipak, stigla je klasična hrvatska završnica u kojoj su majstori. U redu, s druge strane nisu stajao kalibar kakvog smo se naučili lomiti u ovakvim situacijama (Španjolska, Danska...), ali večeras u Vilnisu ništa nije bilo uobičajeno. Na kraju, uzeli smo bodove i to se jedino piše, ali prvi okus u ustima gorak je kao i popularni litvanski liker "999“...

- Imamo klasu, imamo potencijal, ali moramo još jako puno raditi. Večeras nismo igrali ništa, ja kao kapetan prvi, a onda i svi ostali. Trudimo se biti dobri, razmišljamo o velikim titulama, ali s ovakvom igrom nećemo ništa napraviti - iskren je bio Igor Vori.

Izbornik Goluža očekivano je ponudio priču o "malo vremena za pripremu utakmice“ i "dobrim i borbenim Litvancima“.

- Podcijenili smo ih. Nismo se dobro pripremili za njihovu duboku obranu, išli smo previše vodoravno, a ne okomito. Međutim, brzo ćemo zaboraviti igru jer su bodovi osvojeni - kazao je Goluža koji bi, u slučaju možebitnog krivog koraka, bio suočen s nizom teških pitanja. Prvo bi bilo pošteđivanje Balića koje je službeno objašnjeno zatezanjem u leđima. Neslužbeno, mislilo se da ćemo lako i bez njega... Njegova bi brzina vjerojatno lako razbila litvansku obranu. Goluža je rekao da će iz ovoga naučiti. Ne ponovilo se jer danas, koliko god otrcano zvučalo, ipak svi igraju rukomet...

Kvalifikacije za EP 2012., 2. kolo, 2. skupina:

Dvorana: Siemens Arena. Gledatelja: 1000. Suci: Abrahamsen i Kristiansen (Norveška).

Litva: Vaškevičius, Rasimas, Sabonis 3, Bernatonis 1, Stankevičius, Malašinskas 4, Strazdas 1, Barbarskas, Račkauskas 2 (1), Cibulskis 1, Rašimas, Žigelis, Čepulis 3, Švedas 1, Andriuška 2, Grosas 1(1).

Hrvatska: Šego, Alilović, Ninčević 3, Duvnjak 4, Lacković 2, Zrnić 5(3), Kopljar 1, Vori 1, Gojun, Vuković 1, Buntić 3, J. Valčić, T. Valčić, Štrlek 1, Čupić, Sulić.

Sedmerci:

Litva 2/2.

Hrvatska 3/3.

Isključenja:

Litva 6 minuta.

Hrvatska 6 minuta.

Redoslijed:

1. Španjolska 2 2 0 +31 4

2. HRVATSKA 2 2 0 +14 4

3. Litva 2 0 2 -18 0

4. Rumunjska 2 0 2 -27 0

Parovi 3. kola: (9. ili 10. ožujka 2011.): Španjolska - Hrvatska, Litva - Rumunjska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 23:04