EURO POD UPITNIKOM

Rudić: Nikako si ne smijemo dopustiti fijasko

Ma koliko bio ljutit, bijesan i razočaran, Ratko Rudić uvijek će ostati pravi gospodin. Jedan iz stare garde, uvijek na nivou, sportaš od glave do pete
 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Izbornik vaterpolske reprezentacije Ratko Rudić ne može se načuditi situaciji u kojoj se politička i gospodarska elita na papiru zaklinje u sport kao jedan od istinskih brandova Lijepe naše, dok je s druge strane u stvarnosti prisutan i vidljiv jedino maćehinski odnos. “A sport i sportaši su od hrvatskog osamostaljenja najveći naši ambasadori”.

- Ne zaslužujemo takav tretman. Sve je bilo dogovoreno, i Vlada RH i Grad Zagreb dali su garancije. Samo na osnovi njih je Perica Bukić kao predsjednik HVS-a ušao u kandidaturu za Euro. Sve je bilo u redu, sve je bilo dogovoreno, uložen je velik trud, a sada najednom sve pada u vodu.

Je li upitno čak i samo održavanje Eura u Hrvatskoj?

- Ne vjerujem da može otići tako daleko. Uvjeren sam da će u konačnici sve biti u redu, no stvarno mi nije jasno kako se to može dogoditi. Sada je isplivao taj problem s Arenom, vuku se repovi i spominju dugovi između vlasnika Ingre i Grada Zagreba. No, problem je negdje drugdje. Sve to pokazuje samo to kakav nam je stvarni odnos prema sportu, a i u cijelom društvu.

Dosta ste bili vani, je li drugačije u Italiji, SAD-u?

- Tamo se takvo nešto ne može dogoditi. Sjećam se da se politika bila umiješala uoči SP-a u Montrealu 2005. Uz malo prepucavanja sve se riješilo i nasljednici su uspješno organizirali ono što su njihovi prethodnici dogovorili.

To je jasna aluzija na ono što je kod nas obećala Vlada s premijerom Sanaderom, a sada je zapelo s novom premijerkom... Ili?

- Ne radi se tu o konkretnim ljudima, već je presudan općenito loš odnos prema sportu. Ne želim se zaplitati ni u metafizičku priču o tome što sport znači za mlade ljude. Uostalom, tu se ne radi o basnoslovnim iznosima. Nije problem u navodnoj krizi, već u nedostatku dobre volje.

Nada za dogovor oko Arene još postoji, no vrlo je ‘tanka’. Što ako svi ostanu na trenutačnim pozicijama?

- Morat ćemo improvizirati. Na Mladosti će se napraviti montažni bazen. Montirat će se i takozvana kamuflaža, šatori u blizini bazena. Nešto ćemo na brzinu izvesti i nećemo izgubiti Euro. No, bit će to velika šteta jer je projekt Eura u Areni bio velika prilika za promociju. Ne samo našeg sporta, već i turizma. Došlo bi puno ljudi, bio bi to najbolji Euro do sada. Ipak je cijela naša regija tipično vaterpolska.

Ako je zapelo s Arenom, moglo bi i s uplatom kotizacije LEN-u pa ćemo ipak izgubiti Euro...

- Ne vjerujem da će ići tako daleko. Rekao sam, sustav je zakazao, cijelo je društvo u krizi, ne samo financijskoj. No, takav si fijasko ipak ne smijemo dopustiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:11