FINALE PH

RIJEČANI POBIJEDILI MLADOST Primorje uzelo prvi naslov prvaka, Kantrida opet slavi

Vaterpolisti Primorja EP upotpunili su neviđenu feštu riječkog sporta. U trećoj i ključnoj utakmici finala doigravanja pobijedili su zagrebačku Mladost rezultatom 13-7.

Dan nakon što su nogometaši Rijeke Dinamu uzeli Kup, u Rijeku je došao drugi veliki trofej. S obzirom da nogometna Rijeka već ima pet trofeja u domaćem kupu u povijesti, vaterpolski naslov prvaka ima veću težinu jer im je premijerni u Hrvatskoj. I ne samo u Hrvatskoj jer je riječka momčad zadnji puta prvak države bila 1938. kad su u Kraljevini Jugoslaviji igrali pod imenom Viktorija.

- Čekali smo 76 godina i konačno uspjeli. Uzeli smo naslov bez poraza u ligi, Rijeka će opet slaviti dugo u noć, rekao je Predrag Sloboda nakon pobjede.

Samo finale, ne samo zadnja utakmica na Kantridi bilo je “jednosmjerna cesta”,čistih 3-0 u tri utakmice pokazalo je da je Primorje većinu posla obavilo u polufinalu protiv Juga CO, momčadi koja je, unatoč svim problemima, objektivno jača od podmlađene i oslabljene Mladosti. Gosti su na bazenu na Kantridi poveli pogotkom Vukičevića, nakon što je Radu zabio za 1-1, Mladost je još jednom povela pogotkom Duje Živkovića. No, to je bilo sve, Redom su nakon toga zabijali Denes Varga, Obradović te Garcia dvaput za prednost koja je rutinski sačuvana do kraja utakmice.

Riječki je vaterpolo nakon 2000. u konstantnom usponu, no pravi je procvat doživio u posljednjih nekoliko sezona otkad je za predsjednika ustoličen Predrag Sloboda, trenutačni predsjednik HVS-a. Momčad je iz godine u godinu rasla i izrasla do (lanjskog) statusa pobjednika regionalne jadranske lige. U Rijeku su prešli ponajbolji dubrovački igrači (Vićan, Sukno, Obradović), zatim Splićanin Muslim, kao i Makaranin Buljubašić pa je uz mađarske internacionalce, braću Daniela i Denesa Vargu te Rumunja Radua i Španjolca Garciju i Crnogorca Petrovića stvorena mega momčad bez premca, ne samo u hrvatskim okvirima.

Zašto skrivati, Primorje je trenutačno ponajbolja europska momčad te se je za nadati da će se “osladiti” i trofejom prvaka Europe na završnom turniru ovogodišnje Lige prvaka (od 29. do 31. svibnja u Barceloni). Vaterpolski “dream team” iz Rijeke u stanju je to učiniti i uzeti također premijerni naslov prvaka Europe. Kako će li se tek tada radovati Rijeka ako nakon domaćeg kupa, domaćeg prvenstva, regionalne lige pokori i Europu?!

- Nakon toliko godina smo uzeli naslov prvaka države, silne dobre generacije riječkog vaterpola nisu to uspjele. Osjećaj je neopisiv, no, nije gotovo, idemo i po naslov prvaka Europe, potvrdio je trener Ivan Asić.

Primorje EB - Mladost 13-7 (2-2, 6-3, 2-2, 3-0)

PRIMORJE EB: Vićan (6 obrana), Radu 2, Peroš, Krapić, De. Varga 2 (1), Sukno, Muslim 2, Petrović 1, Da. Varga 1, Obradović 1, Šetka, Xavi Garcia 3, Jelovina, Buljubašić

HAVK MLADOST: Pavić (10 obrana), Bukić, I. Milaković, Lončar, Martinić, D. Živković 4, Capan, K. Milaković 1, Pavičić, I. Živković, Vukičević 1, Gagulić, Marcelić, Dašić 1

Vaterpolski prvaci Hrvatske

Jug CO 11

Mladost 10

POŠK Split 1

Primorje 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:06