NESRETNI RODITELJI

'Nikad neću gledati snimku sinove pogibije'

 AFP

ZAGREB - Tijelo mladog Gruzijca bit će iz Kanade u domovinu preneseno tek za nekoliko dana, kada se srede sve formalnosti vezane uz tragični incident koji je potresao sportski svijet. Detalji još nisu poznati osim gole činjenice da će uz počasti biti pokopan u rodnom gradu Bakurianiju.

Nodarov otac David duboko je potresen tragedijom, no ipak je smogao snage apelirati na domaćina Igara da ne dopuste da se nešto slično dogodi i drugim sportašima izloženima velikom riziku na superbrzoj stazi.

Slomljenoga glasa i drhtavih ruku David Kumaritašvili stao je nakon dvije neprospavane noći pred novinare ispred obiteljske kuće u Bakurianiju:

- Bio je tako mlad, cijeli je život bio pred njim. Naša su srca slomljena. Toliko je sanjao o nastupu na Olimpijskim igrama, bilo je to ispunjenje svih njegovih snova. Nikada u životu nije bio tako uzbuđen kao pred odlazak u Kanadu - rekao je David dok je stajao na snijegu ispred kuće. Na snijegu i ledu na kakvom je tragično završio život njegova sina:

- Ne, nikada tu snimku neću pogledati. Srce mi je slabo i ne bih to preživio.

David se i sam bavio istim sportom u doba kad je Gruzija bila dijelom SSSR-a. Kao dobar poznavatelj tog sporta nije htio direktno optužiti organizatore, no izrazio je strah:

- Ne želim napadati nikoga. Je li greška u stazi ili je grešku napravio Nadar? Nije ni važno, znam samo da su brzine danas u ovom sportu prevelike.

Nodarova shrvana majka Dodo primala je izraze sućuti sugrađana u dnevnom boravku okružena desecima fotografija svog sina.

- Bio je iskreni vjernik, prije odlaska na Igre molio se u lokalnoj crkvi. Bio je toliko prepun ideala i želje za dokazivanjem. Rekao je da će se kući vratiti s medaljom - dodao je bliski rođak David Bedushvili.

Zaista prava tragedija. Mladi je čovjek na odlasku iz kuće najavio da će se vratiti s medaljom. Kao nekad kad se odlazilo u ratove jer - vratit će se kući u mrtvačkom kovčegu.

Slaba će utjeha biti njegovim roditeljima to što će lokalne vlasti u Bakurianiju sagraditi novu sanjkašku stazu i nazvati je Nodarovim imenom. Malo će im značiti i to što je gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili odao počast stradalom mladiću. Saakašvili je dodao još nešto - i potpuno je u pravu:

- Sramota je što je u službenom priopćenju rečeno kako je Nodarova osobna pogreška rezultirala tragedijom.

Staza usporena kemikalijama



Kada vidite kojom se brzinom spuštaju niz taj ledeni tobogan, pitanja o strahu čine se bespotrebnima. Ipak, smrt nesretnog Gruzijca Nodara Kumaritašvilija morala je unijeti nemir u cijeli sanjkaško-bobističko-skeletonsko društvo u Vancouveru.

- Nikada nije ugodno kada se ovako nešto dogodi, ali ne osjećamo strah. Pravi izraz bi bio respekt jer znamo da staza u Whistleru, uz one u Lake Placidu i Cortini d’Ampezzo, spada među najteže na svijetu - kazao je vozač hrvatskog četverosjeda u bobu Ivan Šola.

Šola je objasnio kako kod ovih najopasnijih staza, kod kojih indeks težine doseže maksimalnih deset, nije problem u brzinama već u izuzetno napornim zavojima.

- G-sila u zavojima, u koje ulazite sa 140 ili više kilometara, dolazi do pet ili šest. To su veliki napori kod koji vam se glava spoji sa sanjkama i svatko tko nije spreman za to može nastradati. Nesretni Gruzijac nije bio pretjerano iskusan i onda, na žalost, može doći do ovakvih strašnih tragedija.

Sigurnosna situacija u bobu, za razliku od sanjkanja i skeletona, zbog manje izloženosti tijela ipak nije toliko dramatična. Stoga Šola naglašava kako ne vjeruje da će se organizatori, koji su kemikalijama odlučili usporiti opasnu stazu, odlučiti na taj čin kada na red dođu natjecanja u bobu. Hrvatski će se tim za natjecanja 26. i 27. veljače pripremati u Park Cityju u Coloradu. (Tomislav Poljak)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:36