NORIAKI KASAI

NEUNIŠTIVI SAMURAJ ZA JUTARNJI 'Kćerkica i supruga daju mi snagu da skačem u 44. godini!'

Svi smo uživali na Planici. Ovdje je jedna od najboljih atmosfera u Svjetskom kupu, rekao je Kasai
PLANICA, SLOVENIA - MARCH 17: Noriaki Kasai of Japan looks on prior to day 1 of the FIS Ski Jumping World Cup at Letalnica on March 17, 2016 in Planica, Slovenia. It's Noriaki Kasai's 500th appearance in the FIS Ski Jumping World Cup. (Photo by Samo Vidic/Getty Images)
 Samo Vidic / Getty Images / 2016 Getty Images

Iako na zaletištu nije bio slovenski natjecatelj, Planica je ključala od oduševljenja. Zastave, grla i svi mogući navijački rekviziti pozdravljali su omiljeno lice skijaških skokova. Samo jedan čovjek mogao se ovog vikenda donekle mjeriti s popularnošću Petera Prevca i ostalih domaćih “orlova”.

Finale Svjetskog kupa bilo je za Noriakija Kasaija (43) specijalno iz više razloga. Prvog dana na Planici proslavio je svoje 500. natjecanje u Svjetskom kupu (sada ih ima 502), što je rekord skijaških skokova. Zbroje li se i momčadski nastupi, broj natjecanja raste na 559. Zaključio je 27. profesionalnu sezonu i ponovno završio u Top 10 ukupnog redoslijeda, kao najstariji skakač u povijesti.

Nakon svakog skoka protokol je bio jednak. Kada bi stavio skije preko ramena i krenuo prema izlazu iz arene, Japancu je trebalo dobrih desetak minuta da se probije kroz kordon novinara, navijača, volontera i ostalih službenih osoba koje su mu poželjele stisnuti ruku. Strpljivo se zaustavljao kraj svih koji su željeli svoj “djelić” legende pa tako i kraj dvojice novinara iz Hrvatske.

Iako engleski jezik Kasaiju nije jača strana, a intervjue vrlo često odrađuje s prevoditeljem, riječi japanskog kolege da za to neće biti potrebe pokazale su se točnima. Za početak nas je zanimalo kako je doživio navijački vulkan i neviđenu podršku koju su mu iskazali Slovenci.

Cilj je pobjeda

- Dojam je odličan, ovih dana smo svi uživali na Planici. Je li to najbolja atmosfera otkad se natječem Svjetskom kupu? Jedna od najboljih sigurno jest - priznao je.

Skakač iz gradića Shimokawe u četvrtak je na prvom pojedinačnom natjecanju bio šesti, u petak sedmi, a u nedjelju su bolje od njega letjeli samo Prevc, Kranjec i Forfang. Učinku je pridodao i četvrto mjesto s Japanom u momčadskom natjecanju.

- Možda sam u ovakvom okruženju mogao još bolje skakati, ali ne mogu se požaliti na rezultate, i ovako je ispalo odlično.

Kad se podvuče crta, vaša sezona nadmašila je sva očekivanja...

- S obzirom da nisam imao puno treninga kao inače, ispalo je nevjerojatno. Naravno da sam zadovoljan, iako uvijek može bolje. Užitak je natjecati se u ovoj dobi na tako visokoj razini. Zabavljam se i veselim svakom sljedećem nastupu - rekao je svjetski prvak u letovima iz 1992.

Može li se u vašoj dobi i dalje napredovati?

- Nadam se. Sigurno je da ću više trenirati i pokušati nadmašiti ove rezultate. Zadao sam si cilj da u sljedećoj sezoni ponovno pobijedim na natjecanju Svjetskog kupa.

Neuništivi samuraj

Kasai je više puta najavio da namjerava skakati do 50. godine. Želja mu je da posljednje poglavlje ove epske priče budu Olimpijske igre koje će se 2022. održati u Pekingu. U elitno društvo ušao je krajem 1988., kao 16-godišnjak, a u lipnju će otpuhati 44 svjećice na torti.

Uvjeren je da može izdržati još sedam godina u svjetskom vrhu, bez obzira što se iz sezone u sezonu pojavljuju mladi, uspjeha gladni skakači kojima on može biti otac. Podatak da je Kasai bio svjetski prvak prije nego se Prevc rodio svaki put djeluje nevjerojatno. Na svojih 500 nastupa je vrlo ponosan, ali kako je nedavno rekao za službenu stranicu FIS-a, “omiljeni broj ipak mi je šest, zbog toga lovim 600. nastup”.

Početkom veljače Kasaiju se rodila prva kćer koju je nazvao Rino (akronim njegova nadimka Nori). To se dogodilo samo nekoliko tjedana nakon što je izgubio pet godina mlađu sestru Kumiko, kojoj je još kao tinejdžerki dijagnosticirana aplastična anemija. Na naše pitanje koliko će ga prinova u obitelji sada “pogurati” da realizira svoje ciljeve, ponosni tata razvukao je lice u široki osmijeh.

- Definitivno će pomoći! Rino mi daje motivaciju za ono što je preda mnom. U njoj i svojoj supruzi Reini vući ću snagu za svoje skokove.

Noriaki Kasai, ikona sporta, s Planice neutaživo gleda prema novim izazovima. U petom desetljeću života, i dalje ima jednu od najljepših tehnika skakanja i doskoka. U zraku je savršeno miran, gušta u svakom letu. U posljednjih 28 godina mijenjala su se pravila, opreme i skakaonice, pobjednici su se uspinjali na vrh i odlazili u tišini, a preživio je samo on. Samuraj koji je očito neuništiv.

Impresivna karijera japanskog skijaša skakača:

182 dana prije nego se Peter Prevc rodio, Kasai je postao svjetski prvak u letovima

27. sezonu Svjetskog kupa zaključio je Japanac proteklog vikenda na Planici

502 natjecanja ima u Svjetskom kupu, čime je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda

428 puta osvajao je bodove, 77 puta stajao na postolju i 20 puta pobijedio (pojedinačno i momčadski)

41 godinu i osam mjeseci imao je kada je postao najstariji osvajač olimpijske medalje u skokovima

8 od preostalih devet skakača iz Top 10 rodilo se nakon što se Kasai počeo natjecati

Osobni karton

Noriaki Kasai

Rođen: 6. lipnja 1972. u Shimokawi, Hokkaido

Visina i težina: 176 cm, 60 kg

Osobni rekord: 240.5 m (Vikersund 2015., Kulm 2016.)

Najveći uspjesi: svjetski prvak u letovima (1992.), 2 srebra na OI (pojedinačno - velika skakaonica 2014., momčadski - velika skakaonica 1994.), bronca na OI (momčadski - velika skakaonica 2014.), dva srebra i pet bronci na svjetskim prvenstvima u skokovima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:43