DANAS PROTIV SLOVANA

MEDVEŠČAK KREĆE U NOVU KHL AVANTURU 'Lani su nam se smijali, a danas svi žele igrati protiv nas'

 Damir Krajač / Cropix

Na istom mjestu gdje je zaključio prošlu ligašku sezonu i točno šest mjeseci kasnije Medveščak otvara novu stranicu klupske povijesti. Prvu utakmicu u drugoj sezoni u ruskoj Kontinentalnoj ligi, Medvjedi igraju večeras u Bratislavi protiv Slovana.

Debi u KHL bio je bombastičan, u Ledenoj je pao veliki CSKA s nepojmljivih 7:1, a hoće li se takav bajkoviti scenarij ponoviti, kao i ostatak kompletne sezone, ni ovaj put nitko ne može predvidjeti. Novi Medveščak ponovo donosi novu neizvjesnost. Nova lica, novi trener, nova filozofija...

- Ja sam zadovoljan - reći će predsjednik Medveščaka Damir Gojanović.

- Profitirali smo dobrom prošlom sezonom, lakše smo dobivali igrače jer su čuli o nama i vidjeli kako dobri možemo biti. Primjerice, prošle sezone su nam se neki igrači smijali u facu kada smo ih zvali u Zagreb, ali nakon naše prošle sezone promijenili su mišljenje i sada su tu s nama.

Ukupno je 12 “starih” i 14 novih igrača, što bi trebalo dati optimalnu kombinaciju novom treneru Chucku Weberu iako tu nema neke velike zvijezde zvučnog imena, kao što je lani bio Cheechoo ili Montador.

- Moramo uzeti u obzir da smo Cheechooa mi uzeli jer ga nitko nije htio, a na kraju smo ga rehabilitirali, vratili na tržište i omogućili mu da ove godine potpiše jako dobar ugovor u Minsku. Ali, primjerice, Shaone Morrisonn je ista razina kao što je bio Steve Montador. Čovjek je pet godina bio standardan član Washington Capitalsa i igrao je za iste novce kao Montador. Dakle, ne bih rekao da smo tu puno izgubili, čak bih rekao da imamo individualno i bolje igrače.

Gojanović je tu ciljao na beka Hutchinsona, koji ima i prsten NHL prvaka, pa napadače Jasona Kroga, Darrena Haydara, Brandona Segala, Mikea Heddena, Marka Andersona, sve redom igrače koji su osvajali AHL ligu.

- Krog i Haydar legende su AHL-a, tamo im se klanjaju, ali uvijek im je nešto nedostajalo za NHL, ili visina ili brzina ili su bili ozlijeđeni, ali su zajedno postavili nekoliko rekorda AHL-a i tamo su kraljevi. Krog ima 38 godina, govorili su da je prestar, ali on je na mjerenjima pokazao da je naš najspremniji igrač.

Ne samo zbog Kroga, ali Medvjedi su u prosjeku najstarija momčad KHL-a. Jedina iznad 30 godina.

- To me ne brine, fizički ćemo sigurno biti super, a valjda će se dogoditi i kemija među igračima i da proigraju kao momčad. Zadržali smo golmane Brusta i Dekanicha, koji su nas izvlačili prošle sezone nekoliko puta, imamo i sjajnu obranu, ostali su svi bekovi koje smo željeli, plus dodali smo nekoliko vrlo, vrlo dobrih.

Loš predsezonski omjer od dvije pobjede i pet poraza nije zabrinjavajući faktor uoči početka sezone.

- Uopće se nisam živcirao zbog toga, izuzev one utakmice u Klagenfurtu kada sam morao stiskati ruke onim Austrijancima zbog našeg poraza 7:3. Ali svi ti porazi su se dogodili jer Sjevernoamerikanci u pripremnim utakmicama ne igraju na tijelo, što im je inače najveća prednost. Kada krene za ozbiljno, službene utakmice, onda će biti agresivniji i kada “stisnu” protivnike na ogradu i prestraše ih, bit će to drukčija priča. Svi su naši igrači jako željni igre, Segal, primjerice, ima potrgan prst na ruci u kojem inače ima žicu, ali želi igrati, rekao je da to nije ništa. On bi si radije odsjekao prst, samo da igra.

Opet je, jasno, ključ svega bio novac. Proračun Medveščaka u razini je prošlogodišnjeg, dakle 10 milijuna eura, što je među najmanjima u KHL-u, a s time se novcem mora pažljivo raspolagati. Svaka kriva procjena kod izbora igrača može biti jako skupa.

- Molit ćemo se da bude što manje ozljeda jer nemamo sredstava za dovođenje novih igrača u slučaju da nam netko ispadne iz momčadi.

Bez obzira na to, ambicije su jasne.

- Prošle sezone bili smo u doigravanju i jasno da je to želja i sada. Sve momčadi su se pojačale, tako da će biti velika borba za prvih osam mjesta. Mi, pak, moramo koristiti domaći teren, ne smijemo gubiti previše utakmica kod kuće. A onda ako složimo turneju-dvije u kojima ćemo biti uspješni, kao što smo bili u onim utakmicama na Dalekom istoku, to bi moglo biti dovoljno za doigravanje.

Prvi korak k tome pokušat će napraviti večeras (19.00) u Bratislavi. Nova sezona i novih šest mjeseci vrhunskog hokeja, najboljeg izvan NHL-a, opet su pred vratima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:11