SP U HOKEJU

Kanada ne vjeruje u 'double', Rusi u osvetničkoj misiji

Spektaklom u Gelsenkirchenu danas počinje drugi veliki hokejaški turnir godine. Problem je samo što mnogi ‘veliki dečki’ u širokom luku zaobilaze Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj
 AP

ZAGREB - Vancouver je bio mjesto za ispisivanje bajki i ostvarivanje snova. Kanadski san na domaćim Olimpijskim igrama bio je samo i jedino - hokej! Osvajanje zlata bilo je “pod mus”, pritisak golem, a radost nakon Crosbyjeva zlatnog gola u finalu protiv SAD-a neponovljiva. Nepuna tri mjeseca nakon katarzičnog naslova, hokej čak ni u Kanadi ne može baciti mase u trans.

Tamošnji mediji bave se njima mnogo važnijim temama, primjerice šansama Montreala i Vancouvera u NHL doigravanju, dok vijesti o reprezentaciji treba tražiti povećalom. S obzirom na to da je Craig McTavish u Njemačku doveo jednog igrača starijeg od 26 godina (povratnik Ryan Smyth), razumljivo je zašto olimpijski pobjednici ne vjeruju u “hokejski double”.

Za razliku od Kanađana, koji su svoje obavili na Igrama, Rusi su ostali najveći gubitnici Vancouvera te će u Njemačkoj tražiti kakvu-takvu utjehu. Rezultati NHL doigravanja išli su im na ruku pa će sa superstarovima Ovečkinom, Kovaljčukom, Seminom... biti prvi favoriti turnira. Rusi su dvostruki branitelji naslova, a treća uzastopna titula bila bi prvi takav pothvat u postsovjetskom razdoblju.

Tko može zaustaviti ruski marš na kölnsko finale? Potencijalnih kandidata je mnogo, ali ozbiljnih kronično nedostaje. Europske reprezentacije, prije svih Šveđani, plaču zbog raspleta NHL-a koji im je odnio velik broj zvijezda. Iznenađenje bi mogli biti Česi. Slovaci su osokoljeni četvrtim mjestom na OI i domaćinstvom sljedećeg SP-a, ali uz mnogo promjena u sastavu bit će nepoznanica. Amerikanci su, slično kao i Kanađani, doveli B postavu koja bi mogla biti itekako opasna. Finci imaju previše otkaza, a ostali ipak spadaju u kategoriju “ostalih”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:43