JAKOV FAK

'Jako sam žalostan što nisam mogao ostati u Hrvatskoj'

ZAGREB - Samo mjesec dana nakon što se preselio u Sloveniju - već je najbolji Slovenac! Jakov Fak je u ljetnom biatlonu, točnije skijaškom rolanju (sprint na 10 km), na Pokljuki osvojio prvi trofej u ‘deželi’. Naslov prvaka Slovenije donedavni je hrvatski biatlonac odnio ispred prošlogodišnjeg pobjednika Klemena Bauera.

Vlasnik olimpijske bronce iz Vancouvera, osvojene pod hrvatskom trobojnicom, već je dobio slovensko državljanstvo, uz zadržano hrvatsko, a s novom će putovnicom moći putovati za oko dva tjedna.

- Jako sam žalostan što nisam mogao ostati u Hrvatskoj... Ali nisam otišao, a da joj nisam ništa dao - ipak sam osvojio tri medalje. Da je ovo klupski sport, sve bi bilo jednostavnije - ja bih nastupao za slovenski klub, a i dalje bih trčao za Hrvatsku...

Prijelaz hrvatskog olimpijca u Sloveniju podigao je puno medijske prašine ovoga ljeta, a njegov trener Uroš Velepec tvrdi da je sve to bilo nepotrebno:

- S Hrvatskim olimpijskim odborom postojao je dogovor da Fak trenira sa slovenskom reprezentacijom, s time da odmah nakon Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru prijeđe u slovensku reprezentaciju. Ne znam čemu su bile potrebne sve te bajke. HOO je trebao samo poštovati dogovor, no umjesto toga Faka su uporno pokušavali nagovoriti da i dalje nastupa za Hrvatsku...

Velepecov najveći biatlonski adut nastupit će još jednom na Pokljuki, na ljetnoj inačici dohvatne utrke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:24