IZBORNIK TUNISA

HASANEFENDIĆ 'Hrvatska je favorit, ali ja imam momčad punu fanatika, a i navijači žele medalju'

Sljedeći suparnik hrvatske reprezentacije na SP-u je vrlo neugodni Tunis (subota, 17.00)

Sljedeći suparnik hrvatske rukometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Dohi je vrlo neugodni Tunis (subota, 17.00). Tunižani su uz Egipat jedna od dvije najbolje afričke momčadi i jedina, uz Republiku Koreju, neeuropska reprezentacija koja je igrala u polufinalu nekog velikog natjecanja.

Tunižani su svoj najveći uspjeh ostvarili na Svjetskom prvenstvu 2005. u njihovoj zemlji, bili su četvrti (Korejci također kod kuće na Olimpijskim igrama u Seulu 1988., no oni su uzeli srebro). Te su 2005. naši igrači osvojili prvo u nizu srebrnih odličja, koja su nakon toga osvojili još tri puta na EP-u u Norveškoj 2008., na SP-u u Hrvatskoj 2009., zatim na EP-u u Austriji 2010.

Na stranu povijest, Tunižani su danas vrlo jaka momčad, u njih je rukomet za nijansu popularniji i od nogometa, a to dovoljno govori.

Hrvatski igrači su u najavama protiv Tunižana, a rekli su to i Vori, Duvnjak, Bičanić... naglasili da je riječ o vrlo opasnom suparniku koji “tuče jače od svih ostalih”. To bi im trebala biti glavna karakteristika, to i neviđena trka i fanatizam svih 60 minuta. Najjača su im “oružja” lijevi vanjski Wael Jallouz i desni vanjski Amine Bannour te snažni i iskusni pivot Issem Tej.

Hrvatska je favorit

Tunižane je spomenute 2005. do najvećeg dosadašnjeg uspjeha doveo naš trener Sead Hasanefendić, čovjek koji je ponovno preuzeo kormilo reprezentacije. Jedan od najboljih svjetskih trenera, koji je osim Tunisa vodio i BiH i Srbiju, ali i Créteil, Ivry, Granollers, Celje, Minden, Gummersbach...ipak je Hrvatskoj prepustio ulogu favorita:

- Teško mi je odrediti koje su naše ambicije, u svakom slučaju želimo proći skupinu, želimo u nokaut fazu, a ako pri tome možemo pobijediti i Hrvatsku, to bi ipak bilo malo čudo. Hrvatska nije samo protiv nas favorit već je izraziti favorit za osvajanje prvog mjesta u skupini, ali i neke od medalja. Mi ostali u skupini smo takvi da svatko može pobijediti svakoga, ovisi o danu. Sa ostalima imamo 50 posto šansi.

Snovi o medalji

Hasanefendić je Tunis doveo do polufinala 2005., očekivanja su toj zemlji danas i veća:

- Spominje se polufinale, priča se o medalji, no ja to ne uzimam za ozbiljno. Uvijek govorim da ćemo pobjeđivati sve, no ponekad je to velika iluzija. Iza nas stoji cijela nacija i veći će broj ljudi pratiti rukomet nego Afrički kup nacija koji se također uskoro igra...

Naš je trener rekao da je u igru svoje momčadi uveo neke promjene:

- Sada više imamo momčadski pristup dok sam u ranijem mandatu imao nekolicinu izvanserijskih igrača koji su solirali. Sada pokušavamo visokim tempom u oba pravca lomiti suparnika. Možda smo svojevrsni fanatici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:25