PRVA HRVATSKA MEDALJA U SCHLADMINGU

FOTO: IVICA JE SVJETSKI VICEPRVAK! Kostelić opreznim slalomom do srebrne medalje, Ted Ligety bio je nedodirljiv

Ivica Kostelić nakon spusta bio je favorit za zlato, ali na kraju naš skijaš se morao zadovoljiti drugim mjestom. Ted Ligety na stazi Planai bio je prebrz za konkurenciju
 Srđan Vrančić/CROPIX

Ivica Kostelić osvojio je kombinacijsko srebro na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu! Spust i slalom na Planaiju brže je od njega odradio samo Ted Ligety, koji je vožnjom života pod reflektorima “pomeo” slalomsku konkurenciju. Kostelića je zlata koštao suzdržani slalom, ali šestoj medalji s velikih natjecanja siguno neće “gledati u zube”.

Tijekom popodnevnog programa u Schladmingu se ukazao “onaj” Ivica koji je u prošlosti, u Sankt Moritzu, Torinu, Vancouveru i Garmisch-Partenkirchenu osvajao odličja . Novinare je šutke zaobilazio, u svom se filmu fokusirajući samo na okršaj s kombinatorcima koji je počeo dvije minute i 3366 metara dugim spustom na stazi Planai.

Na zahtjevnoj konfiguraciji, mnogi su hvatajući krive putanje gubili dragocjene stotinke, štoviše sekunde. Među njima i Ivičin najveći konkurent, 22-godišnji Francuz Alexis Pinturault, koji je u gornjem dijelu otišao široko i začas se našao u nenadoknadivom zaostatku.

Raich ‘haklao’ kolac

Odmah nakon Baumanna, krenuo je Kostelić. Pravovremen u zavojima, do sredine vožnje držao se jako dobro, po vremenu i među petoricom najboljih, a onda su ga sitne nepreciznosti u donjem dijelu spustile na osmo mjesto.

Ivičin pogled na semafor sugerirao je da sa 1.37 sekundi za Baumannom itekako zadovoljan, a do kraja spusta prestigli su ga još samo Ted Ligety i Matteo Marsaglia. Od slalomskih specijalista, obećavajuća perspektiva otvarala se ove sezone neuvjerljivom Benjaminu Raichu (12. sa 1.52) i Silvanu Zurbriggenu (13. sa 1.63). Već ispod 15. mjesta zaostaci su se dizali iznad dvije sekunde.

Suprotno od onoga što smo navikli gledati na velikim natjecanjima, ni slalom nije bio kamilica. Prije Ivičinog nastupa, šestorica skijaša pogubila su se između kolaca koje je postavio Talijan Perrin, a s minimalnom prednošću pred Sandrom Vilettom i Pinturaultom vodio je Finac Andreas Romar.

Austrijskim je navijačima mrak na oči privremeno spustio Benjamin Raich. Svjetski prvak u ovoj disciplini iz Bormija 2005. haklao je kolac i morao odustati.

Ivica se spustio oprezno, nakon manjeg odsklizavanja u gornjem dijelu potegnuo je kočnicu i u cilj došao s 19 stotinki prednosti ispred Romara, čovjeka koji u Svjetskom kupu nikada nije ušao u drugu slalomsku vožnju.

Baumann izazvao delirij

Kostelića je ubrzo detronizirao Ted Ligety. Riskantnom i preciznom vožnjom ušao je u cilj sa 1.15 sekundi prednosti i već si u tom trenutku stavio zlato oko vrata.

Nakon Ligetyja, uslijedio je “pomor” najbržih iz spusta. Ispali su Theaux, Innerhofer i Svindal, a posljednji se u lov na medalju spustio domaći specijalist Romed Baumann. I uspio, uz delirij ciljne arene u Schladmingu, osvojiti broncu - sa samo dvije stotinke zaostatka za Ivicom!

REZULTATI:

1. Ted Ligety (SAD) 2:56.96

2. IVICA KOSTELIĆ (HRV) 2:58.11

3. Romed Baumann (Aut) 2:58.13

4. Andreas Romar (Fin) 2:58.30

5. Sandro Viletta (Švi) 2:58.38

6. Alexis Pinturault (Fra) 2:58.41

7. Silvan Zurbriggen (Švi) 2:58.42

8. Carlo Janka (Švi) 2:58.65

9. Dominik Paris (Ita) 2:58.88

10. Matthias Mayer (Aut) 2:59.37

PRIJENOS SLALOMSKE UTRKE:

IVICA KOSTELIĆ IMA SVJETSKO SREBRO!

Baumann je na trećem mjestu!

Ivica je sve bliže srebru, Aksel Lund Svindal je odustao!

Paris i Theaux nisu uspjeli ugroziti Ivicu i Ligetyja.

Ted Ligety je odradio fantatističnu vožnju i prestigao je Ivicu za sekundu i 15 stotinki.

I Matthias Mayer je sporiji od Kostelića.

Carlo Janka zaostao je za Ivicom više od pola sekunde.

Ivica Kostelić je prestigao Finca, ali nije bila to briljantna vožnja. Naš skijaš ima samo 19 stotinki prednosti.

Finac Andreas Romar je na prvom mjestu, a Benjamin Raich je odustao.

Švicarac Sandro Viletta prestigao je Pinturaulta za tri stotinke! Na stazu je izašlo 15 skijaša, a Ivica starta 21.

Alexis Pinturault, naravno, bio je prebrz za dosadašnju slabašnu konkurenciju. Francuz je bio brži od Zampe 2.83 sekunde.

Slovak Adam Zampa prestigao je Čeha za čak 2.31 sekunde.

Nakon četiri skijaša u vodstvu je Čeh Martin Vrablik.

Počela je slalomska utrka u Schladmingu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 10:53