NEKA IGRE POČNU

FOTO: DANAS SPEKTAKULARNO OTVARANJE Pet najvećih priča zbog kojih morate pratiti Igre u Sočiju

Hoće li ove ZOI biti zapamćene po sportu ili kao Putinove igre, leglo korupcije i ruske vojne vježbe?

Putinove igre, festival korupcije, ruske vojne vježbe... Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju čije otvaranje počinje danas u 17 sati, u medijima su, osobito zapadnjačkim, predmetnute različite kategorije, a sada je vrijeme da političke analize ustupe mjesto sportu.

Dva i pol tjedna zimskih uzbuđenja zapravo su počela jučerašnjim kvalifikacijama u slobodnom skijanju i snowboardu, a prvi će kompleti medalja sutra biti podijeljeni u biatlonu, skijaškom trčanju, slobodnom skijanju, snowboardu i brzom klizanju.

I dok se hrvatski navijači nadaju da je inspiracija Ivice Kostelića dovoljno snažna da blijedu sezonu u Svjetskom kupu prebriše ispunjenjem najvećeg sna, ostatak svijeta iščekuje najveće priče Igara u Sočiju. Jutarnji list ih je izabrao pet.

1. Tko će biti prva zvijezda alpskog skijanja?

Da ste prije godinu dana proveli anketu, teško biste dobili drugi odgovor osim Tine Maze. Slovenka, međutim, ove sezone nije ni u približno dobroj formi kao lani, što otvara mogućnost da među skijašicama zabljesnu vodeća u Svjetskom kupu Maria Höfl-Riesch ili pak američka tinejdžerska zvijezda Mikaela Shiffrin. Kandidate za višestruka odličja kod skijaša treba tražiti u društvu Hirschera, Pinturaulta, Svindala ili Ligetyja, a labuđi pjev priprema i 36-godišnji legendarni Amerikanac Bode Miller...

2.Hoće li Simon Ammann zaokružiti hat-trick?

Nisu mu u Švicarskoj bez razloga dali nadimak Harry Potter. Kada je prije 12 godina pao i ozlijedio se uoči Igara u Salt Lake Cityju, na Ammanna baš nitko nije računao, a on je uzeo zlata na obje skakaonice. Osam godina kasnije, isti je podvig ponovio u Vancouveru tijekom svoje najbolje sezone u karijeri. Ammann je već sada rekorder, ali ne bi imao ništa protiv da u Sočiju zaokruži hat-trick. Nostalgičari će osim njega navijati i za 41-godišnjeg Noriakija Kasaija. Bezvremenski Japanac nastupa na svojim sedmim Igrama.

3. Može li se Ole Einar Bjřrndalen povući kao najveći u povijesti ZOI?

Norveški je biatlonac u svojem sportu broj jedan svih vremena, a nedostaju mu dva zlata da nadmaši sunarodnjaka Bjřrna Daehliea i postane najuspješniji zimski olimpijac ikad. S jednom bi pak medaljom, bilo kojeg sjaja, izjednačio Daehlievih 12 iz skijaškog trčanja. Bjřrndalen više nije među favoritima, nije mu čak ni zajamčeno mjesto u štafeti, ali tvrdi da nikada nije bio motiviraniji. “Skijat ću brzo, a pucati još brže. Želim otići kao legenda”, najavio je.

4. Hoće li Aleksandar Ovečkin prekinuti 22-godišnji ruski post?

Hokejaško zlato medalja je za kojom Rusi najviše čeznu, uzimajući u obzir i ljetne i zimske Igre. Čekaju je već 22 godine. Bili su favoriti u Torinu i Vancouveru, ali su ostali bez ičega. Posebno ih boli poraz od Kanade prije četiri godine, kada su ih domaćini u četvrtfinalu pregazili s 4-3. Olimpijsko zlato jedini je trofej s reprezentacijom koji nedostaje u kolekciji velikog Aleksandra Ovečkina, kapetana Washington Capitalsa koji je ujedno bio i najgorljiviji branitelj mogućnosti da igrači iz NHL-a nastupe u Sočiju.

5. Hoće li Lolo Jones napokon osvojiti zlatnu medalju?

Ako znate tko je Lolo Jones, vjerojatno se pitate što ona radi na zimskim Igrama. Sprinterici iz Iowe je prije dvije godine u Londonu nedostajalo 10 stotinki za broncu na 100 m s preponama, a u Pekingu 2008. je bila vodeća prije nego se spotaknula i nastup završila u suzama. Sada će skočiti samo jednom - na startu boba četverosjedu! Amerikanke imaju šanse za zlato, a taj bi podvig zaokružio nevjerojatnu priču 31-godišnje Lolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:44